Foto: DAN HANSSON/SCANPIX  
   

NOTIS. Mobbing, utslagning, lika värde, självkänsla, etik och moral står i centrum i hockeymusikalen Penalty Killers.

 

2 000 barn och ungdomar i Umeå, Örnsköldsvik och Vancouver har skapat handlingen baserad på egna erfarenheter av idrottslivet.

 

Något annorlunda
– Fritidsförvaltningen ville att vi skulle samarbeta kring något annorlunda, säger Arne Berggren, ansvarig för Kulturverket i Umeå, en ”omyndighet” för ung kultur i Umeå som driver kulturprojekt där de ungas idéer utvecklas av professionella konstnärer och där alla är delaktiga i slutresultatet.

Texter om hur det är att växa upp i idrottsvärlden samlades på Kulturverkets webb och bearbetades av författare, librettist och koreograf. Musiken komponerades av elever på Musikskolan i Umeå.

 

Fullt på scen
Ca 4 000 personer såg Penalty Killers på Umeå Arena.

 

Musiken framfördes av Norrlandsoperans symfoniorkester, Hasse Hjorteks underhållningsorkester och 400 körsångare. På scenen stod ungdomar och proffs sida vid sida. Parallellt med handlingen gavs en riktig match mellan Björklövens och Modos J18-lag med resultatet 6-4 till Björklöven.

 

Orättvisorna
Även Björklövens tjejlag var träffsäkra. Sittande på läktarna, i väntan på sin chans, sjöng de ut om orättvisorna inom idrotten:


"Vi får sällan någon träningstid, killarnas lag går alltid först, vi får nästan aldrig spela match.”

Vikten av att själv välja hur mycket man vill satsa på idrotten, utan påverkan av föräldrar, och samtidigt ha kul, gick som en röd tråd genom hela musikalen.

 

För har man inte kul "då kommer man ingenstans".

Yvonne Rittvall
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn