400 anställda på Scan förlorar jobbet när företaget effektiviserar sin verksamhet. I Uppsala läggs hela produktionen ner.
– Det är jättetrist. Ingen vill ju bli av med jobbet, och vi som är kvar efter tidigare neddragningar har jobbat här länge, säger Kristin Röberg, vice ordförande för Livsklubben på Scan i Uppsala.

Enligt Scan tjänar företaget 30 miljoner euro på en ny organisation i Sverige. Företaget vill helt lägga ner produktionen helt i Uppsala och i danska Bjaeverskov och minska den kraftigt i Skara.

De anställda i Uppsala fick informationen i morse. Kristin Röberg på Livsklubben säger att det givetvis är tråkigt, men att de varit lite förberedda. Scan har successivt flyttat bort verksamhet från anläggningen i Uppsala under flera år. 2005 var de nästan 500 kollektivanställda på Scan och i dag återstår bara 74.

– Det ledsamma är att det bara är de äldsta som är kvar nu. Vi som har jobbat här längst och det blir inte lätt för oss att hitta nya jobb.

– Av dem som är kvar är det få som har jobbat här kortare tid än 15 år, säger Kristin Röberg.

Omställningshjälp
Facket och företaget här ännu inte inlett förhandlingarna om neddragningarna, men Kristin Röberg, säger att omställningshjälp för att hitta nya jobb till de anställda kommer att bli en viktig fråga.

Scan vill centralisera produktionen till anläggningarna i Linköping och Kristianstad, och en del av de anställda från Skara och Uppsala kommer att erbjudas jobb där, enligt företaget.

Förhandlingar först
Kristin Röberg vill dock vänta tills planerna är mer konkreta innan hon säger något om den möjligheten.

– Det händer alltid mycket på vägen vid omorganiseringar, nu ska vi först och främst inleda förhandlingarna, säger hon.