Facket måste ta tillbaka initiativet och våga visa musklerna. Både facket och Socialdemokraterna behöver nya ledare som är beredda att ta strid.

Med det budskapet demonstrerar Septemberalliansen i morgon, tisdag, under riksdagens öppnande. På demonstrationen är Dennis Bäckman, ordförande för Pappers i Figeholm, en av talarna.

– Vi demonstrerar och protesterar när riksdagen öppnar för att vi vill vara med och sätta dagordningen. De finns alldeles för många som hellre sitter inne i riksdagen och äter god mat, säger han.

I början av maj var han en av 38 fackliga företrädare bakom ett upprop som manade till kamp mot den borgerliga regeringen, mot massuppsägningar och mot direktörernas höga ersättningar. De vill också att a-kassan återställs och att massiva statliga investeringar genomförs för att skapa jobb åt alla.

För detta anser undertecknarna av uppropet att det behövs nya fackliga och politiska ledare för att få slut på handlingsförlamning och reträtter.

Protesterna i morgon genomförs av Septemberalliansen, som är en sammanslutning av vänsterorganisationer, fackliga företrädare och andra.

Dennis Bäckman hade hellre sett att protesterna skett i LO:s namn, men LO förklarade i våras att man inte vill genomföra något sådant när riksdagen öppnar utan i stället kommer att ordna manifestationer vid andra tillfällen.

– Tänk om LO använt sin kraft då a-kassan försämrades, då hade vi kunnat stoppa det genom att säga att på måndag stannar alla LO:s medlemmar hemma, säger Dennis Bäckman.

I våras argumenterade undertecknarna av det fackliga uppropet för att både LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och socialdemokraternas Mona Sahlin skulle avgå. Dennis Bäckman anser att kraven på avgång fortfarande är aktuella.

Han tycker att Wanja Lundby-Wedin ska bort för att hon inte går i spetsen för kamp mot näringslivet och han anser att förtroende för henne inte är särskilt stort bland LO:s medlemmar. Dennis Bäckman pekar också på att Mona Sahlin har svagt stöd i de egna leden.

– Det håller inte att gå in i en valrörelse med en ledare som är ifrågasatt av de egna.