Lågprishimlen – en riktig dokusåpa
Maria Malmberg blir en av huvudpersonerna i dokusåpan Ullared. – När första avsnittet visas ska jag sitta hemma själv. Sen får vi väl se om jag sjukanmäler mig dagen efter, säger hon. |
Kundvagnar spärrar av gångarna. Vinterjackor, doftljus, leksaker, mat och julpynt väller över kanterna. Kunderna får se upp så att de inte krockar när de kryssar fram i jakten på fynd. Ändå är det en dålig dag, enligt Boris Lennerhov, vd för Gekås i Ullared.
– Vi har otur med vädret, konstaterar han.
Solen skiner nämligen och det är 26 grader ute trots att det är september. Annars har han inte mycket att klaga på.
När lågkonjunkturen tvingar andra att dra ned går Gekås bättre än någonsin. I juli kom mer än en halv miljon kunder och handlade för nästan 400 miljoner kronor.
– Vi står för vardagsflärden. Människor behöver ju alltid kläder och hygienprodukter och leksaker till barnen.
Just leksaksförsäljningen har ökat mest i år. Vi sparar inte gärna på barnen även om det är kris, konstaterar Boris Lennerhov, och ser ut över hyllorna med plastiga dockor, bilar och spel.
Resmål
Lågpriskonceptet är också ett säkert kort när tiderna är dystra, och den svaga svenska kronan har gjort att besökarna från Norge, Danmark och Tyskland ökat rejält.
Många svenskar reser i dagar för att shoppa en eller två gånger om året, och bor på campingen eller i stugbyn i närheten. Andra besöker Gekås ofta.
– Vi bor farligt nära, konstaterar Carolin Sönnerstam, från Laholm tio mil bort.
Hennes kundvagn är överfull med kläder och heminredningsprylar, men allt är inte hennes slår hon genast fast. Trots att hon är på Gekås minst fyra gånger om året blir vagnen nästan alltid full.
– Jag har försökt behärska mig. Jag har verkligen ansträngt mig, men jag har aldrig lyckats handla för mindre än en tusenlapp, konstaterar hon nöjt.
Ingen kris
Inte heller de anställda märker av någon kris. Ingen har någonsin varslats från Gekås. Företaget har haft ständig tillväxt. Personalstyrkan är också extremt flexibel, med knappt 500 fast anställda och lika många till på visstidskontrakt under högsäsong.
I januari och februari är det lågsäsong. Då är 200 av de anställda arbetslösa, innan de får nya kontrakt på tio månader.
– Så börjar de flesta här. Men man vet att man alltid får jobb i mars och efter några år blir man fast och får heltid om man vill, säger Petra Mattila, som jobbar i kassan.
Söndagsöppet
I år har extra många anställts. Gekås har börjat med söndagsöppet för att avlasta lördagarna.
Tidigare fick kunderna ofta köa i tre timmar för att komma in på varuhuset – och sedan trängas med 4.000 andra innan det var dags för kassakön. Trycket på personalen är hårt sådana dagar, och i höst kan vi följa deras arbete från tv-soffan. Då Kanal 5 sänder dokusåpan Ullared.
Maria Malmberg packar upp varor på presentavdelningen. Hon har jobbat på Gekås i nio år, och är en av huvudpersonerna i dokusåpan. Hon trivs med att jobba på en stor arbetsplats där det alltid finns möjlighet att prova något nytt. Att bli dokusåpastjärna var dock inget som stod på önskelistan.
– Jag vill inte synas, så jag sa nej direkt när jag fick frågan. Men Boris, vår vd, är väldigt bra på att övertala folk, säger hon.
Kul grej
Tv-teamet, som följt henne under sommaren, har lovat att programmet ska visa de anställdas vardag. Hon tror att hon ska känna igen sig själv, men är ändå lite orolig.
– Det är klart det blir nervöst. När första avsnittet visas ska jag sitta hemma själv. Sedan får vi väl se om jag sjukanmäler mig dagen efter, säger hon och skrattar.
De flesta anställda tycker att dokusåpan är en kul grej.
– Men man undrar ju vad som ska vara så intressant med oss, säger Mikael Månsson som jobbar i kassan, men som just avslutat ett möte med Handelsklubben.
Döden på kosmetikavdelningen
De andra i klubbstyrelsen håller först med, men sedan kommer historierna om allt de upplevt på jobbet.
De berättar om pappan som föll ihop på kosmetikavdelningen och hämtades med ambulans. Två timmar senare kom familjen tillbaka och hämtade sin kundvagn. Mannen hade dött, så de ställde tillbaka hans varor innan de fortsatte att shoppa.
Och om bombhotet mot Gekås då varuhuset skulle utrymmas.
– Man kan tänka sig att folk skulle rusa ut i panik, men vi fick tvinga ut kunderna. De vägrade att lämna sina vagnar, säger Izabella Nanneson som jobbar i kundtjänsten.
Parningar i provrummen
Par har både gift och skiljt sig på varuhuset. Och det händer att kärleken blir i hetaste laget, så att personalen måste ingripa.
– Det händer att folk har sex i provrummen. Sist var det väl ett danskt par. De som höll på så länge? säger Izabella Nanneson.
Handelsklubben på Gekås har runt 300 medlemmar. Den stora frågan för dagen har varit om företaget haft rätt att montera upp övervakningskameror vid informationsdiskarna utan att förhandla med facket.
Annars fungerar samarbetet på företaget bra, trots den mörka fackliga historien. Handels försatte företaget i blockad 1981 då grundaren Göran Karlsson vägrade teckna kollektivavtal. Men facket fick både arbetsgivaren och de anställda emot sig.
Satsning på arbetsmiljön
Först 2000 bildades en Handelsklubb på Gekås. Då var personalen redo och den då nya vd:n Boris Lennerhov var positiv till facket.
– Det var inte en dag för tidigt, säger han. Vi måste veta vem vi förhandlar med och vad som gäller.
Facket har också ökat kunskapen om arbetsmiljö och arbetsrätt på företaget. Och de senaste åren har det satsats rejält på arbetsmiljön.
Ett rymligt gym har byggts till de anställda, men de toppmoderna gymmaskinerna står oanvända. Bara Monica Åhman från damavdelningen svettas med hantlarna framför väggspegeln. Hon tränar flera gånger i veckan för att hålla sig i form och orka med jobbet.
– Det är synd att gymmet inte används mer. Alla borde träna för att inte drabbas av arbetsskador, säger hon.
Jättelik arbetsplats
I 30 år har hon jobbat på Gekås och sett företagets förändring, från ett litet familjeföretag till en jättelik arbetsplats. När hon började var de 50 anställda och det fanns tre bord i matsalen. I dag känner hon inte längre igen alla kollegor.
– Det är rätt häftigt att ha fått vara med och se hur det har utvecklats.
Även många kunder har hängt med under åren. Med kryckan lutad mot kundvagnen, sitter Dagny Gustafsson och vilar benen på en bänk. Hon säger att det roligaste med Gekås är att komma ut och titta på människor. Därför vaktar hon gärna vagnarna medan maken och dottern sköter inköpen.
– Man träffar alltid trevliga människor att prata med, säger hon och gräver fram ett av dagens fynd ur vagnen.
– Se vilken snygg hatt! Det står att det är en herrhatt, men det spelar väl ingen roll?
Utbyggnad på gång
Andra shoppingtrötta tar igen sig på något av Gekås kaféer. En utbyggnad av varuhuset pågår, och 2011 ska det även finnas en sportbar med ölrättigheter i varuhuset.
– Det blir toppen. Man orkar ju inte gå omkring här hur länge som helst, säger Robert Jäderberg, efter fem timmar med sambon på Gekås.
– Men vi har ätit och jag har varit på gubbdagis i några timmar så det är okej, tillägger han och pekar mot undervåningen där teknik, verktyg och fiske finns.
Utanför kassalinjen rullar trötta shoppare som Sofia Heliosson ut sina fynd mot den trånga parkeringen. Hon vet inte hur många kassar hennes proppfulla vagn rymmer, men de kostade 4.500 kronor.
– Det var mycket jag behövde, och det blev en del annat också, säger hon innan hon går mot bilen.