– Hej vad jobbar du med? Vet du vilka villkor och rättigheter du har, hur det är med lönen och arbetstiden.

Raka frågor och besked om rättigheter, med den taktiken raggar LO medlemmar på Plattan i Stockholm.  Gunilla Björnberg har varit på plats hela veckan.

Kathe Nilsson, från Handels går fram till förbipasserande på Sergels torg när LO-distriktet i Stockholm har medlemsvärvningsvecka.

– Det funkar bättre om man är konkret och kan prata utifrån deras arbete i stället för att prata om ideologi och fackets grundtankar direkt, säger hon.

De flesta som går förbi tittar bara som hastigast på stugan och går sedan vidare, om ingen av medlemsvärvarna lyckas fånga dem i ett samtal på vägen. Men några, främst unga, kommer också fram självmant.

Fyller i ansökan
En av dem är Dan Hoff. Han jobbar på en teater där ingen är med i facket.

– Vi har pratat om det men inte kommit till skott, och så såg jag att de stod här, säger han och fyller i en medlemsansökan direkt på plats.

– Det är jättebra att facket syns här, jag hade nog inte tagit tag i det annars, säger han innan han går vidare.

Pratar problem
Andra vill diskutera sina problem. En man jobbar som städare och har en anställning på 100 procent, men i somras fick han ett nytt kontrakt som bara var på 30 procent. Även han fyller i en medlemsansökan innan han lämnar den gula stugan.

Gunilla Björnberg som är informationsansvarig på LO-distriktet i Stockholm har stått på torget hela veckan. Hon säger att intresset för facket ökat i jämförelse med kampanjveckorna tidigare år.

– Människor inser att inte ens fasta anställningar inte är självklara och helt trygga i kristider, och att det kanske inte är så lätt att få nya jobb. När förutsättningarna blir hårdare på arbetsmarknaden är fler intresserade av oss.

Vanlig fråga
I snitt har mellan tio och femton personer varje dag fyllt i en intresseanmälan för att gå med i facket, men effekten är betydligt större, enligt Gunilla Björnberg.

– Många tar med materialet och vi vet från tidigare år att medlemmar droppar in flera veckor efteråt.  Andra har i alla fall fått en första kontakt med facket och vet att vi finns, säger hon.

Den vanligaste frågan hon fått svara på under veckan är varför folk ska vara med i facket och vad de vinner på ett medlemskap.

– Jag brukar svara att de ska gå med för sin egen skull. Vi måste vara många om vi ska kunna fortsätta att ha det så pass bra på jobbet och så brukar jag ta upp att löneökningar och lönenivåer inte är självklara utan facket.

Hon tycker att det viktigast med kampanjveckan är att facket syns utanför arbetsplatserna, och får en möjlighet att träffa människor de annars inte gör. 

– Och så hoppas vi förstås på fler medlemmar, säger hon.