Siv Fristedt visste inte om hon skulle skratta eller gråta när hon öppnade sitt värdebesked från AMF. Hennes avtalspension beräknas till en (1) krona i månaden. Före skatt.

 

  Läs också: artikeln "Småsummor betalas ut som engångsbelopp" 2009-09-10

– Ingen trodde sina ögon när jag tog med mig pappret till jobbet, säger Siv Fristedt, som trots allt väljer att skratta.

– Jag sa: Här ska ni se vad som väntar om ni arbetar flitigt!

 

Lite mer att skratta åt

Arbetskamraterna på Elmstagården, ett äldreboende på Väddö i Norrtälje kommun, har haft mycket roligt åt pensionsbeskedet.

Liksom alla andra som Siv Fristedt har visat det för. En välkänd AMF-slogan säger att bolaget ger ”lite mer att leva för”, och här ligger betoningen verkligen på ”lite”.

– En krona. Den blir det inte mycket guldkant av, säger Siv Fristedt, som än en gång blir full i skratt.

– Men lite fånigt är det att de alls skickar ut besked om så små summor. Kostnaden för utskicket måste ju vara större än pensionen. 

 

 
Siv Fristedt lagrar ved inför pensionen om ett år, då hon fyller 67 år. Hon har väntat för att hon gillar sitt arbete. Men också för att hon behöver bättra på pensionen.  
   

Mysterium
Siv Fristedt har arbetat i äldreomsorgen sedan 1987. Där gäller kommunala avtalspensioner. Dessförinnan var hon brevbärare i 18 år, med tjänstepension som statsanställd.

Vilken anställning som kan ha givit henne den dråpliga enkronan från Avtalspension Saf-LO vet hon inte. Såvitt hon kan minnas har hon aldrig haft någon kort privat anställning.

– Jag arbetade på en annonsbyrå i tre år, men därifrån fick jag en engångsutbetalning.

Förlänger livet
Siv Fristedt har fyllt 66 år, men tänker arbeta tills hon fyller 67 nästa år. Dels därför att hon tycker om sitt arbete och inte känner sig redo att sluta. Dels därför att hon behöver bättra på pensionen.

– Jag är ensam och måste klara mig på min pension, som sannerligen inte blir hög… även om den nu har ökat med en krona.

Vad ska du göra med pengarna från AMF?

–Ja du… Det står på baksidan av beskedet att man kan få pensionen utbetald som ett engångsbelopp om den är liten. Jag undrar just hur stort det kan bli.

Några goda skratt har i alla fall enkronaspensionen givit, konstaterar Siv Fristedt.

Och om ett gott skratt förlänger livet, så var beskedet från AMF trots allt någonting värt.