Hammarbys tränare Tony Gustafsson har orsak att deppa. Inte bara matchen är förlorad, utan också jobbet.
 

Det rasslar till då bollen fångas upp av nätet. En grupp män eller kvinnor springer runt och kramas och jublar. Det är publikramsor och besinningslös glädje. Men vid sidan av planen står motståndarlagets bekymrade tränare. Kanske blir han av med jobbet nu.

Förrförra veckan skickades Daniel Kalles-Pettersson ut i kylan när Hammarby damfotbolls styrelse inte var nöjda med lagets niondeplats.

Och förra veckan var det dags igen.

Den här gången var det herrtränaren Tony Gustavsson som fick sparken. Mitt under säsongen bröt laget hans kontrakt.

– Serietabellen ljuger inte, kommenterade Hammarby Fotboll AB:s ordförande Staffan Thorsell beslutet.

Och efter flera tunga förluster riskerar laget att ramla ur allsvenskan.

Den eviga frågan
Men är ett tränarbyte rätta lösningen? Är det bättre att sparka tränaren än att låta honom eller henne rida ut stormen?

I fotbollssammanhang är frågan klassisk.

Nu har äntligen vetenskaparna tagit upp ämnet.

Nyligen kom flera forskare från universiteten i Nottingham och Loughborough med ett svar.

Otåliga fans

De har följt hur tränarbyten påverkat de brittiska topplagen och resultatet går därför inte att helt överföra på svenska förhållanden. Men forskarnas resonemang är tankeväckande.

I Premier League har det blivit något av en trend att sparka tränaren så fort det börjar gå snett.

I dag är anställningstiden för en tränare i genomsnitt ett år, fyra månader och nitton dagar, enligt forskarna. För fem år sedan fick de behålla sina jobb betydligt längre: tre år, en månad och fjorton dagar.

Ett lag som historiskt gått igenom många tränarbyten är Tottenham, som haft sju tränare de senaste tio åren. Fansens förväntningar på laget har varit skyhöga och då dessa inte har infriats har stafettpinnen snabbt gått vidare till någon annan.

Ritual
I dagens toppfotboll är fansens krav på segrar obönhörligt.

Utrymmet för misslyckandet är minimalt.

Men när misslyckande väl sker så måste det hanteras på något sätt.

Genom att sparka tränarna hoppas naturligtvis styrelserna att laget ska börja vinna igen. Men forskarna visar att många av de brittiska lagen gör sig av med tränarna mer som en sorts ritual vars syfte är att lasta över skulden på tränaren.

Att byta tränare för ofta kan vara dåligt för laget.

Sparka rätt
Enligt Mat Hughes från Nottinghams universitet så innebär en avskedad tränare att laget förlorar en massa kunskap som inte kan förmedlas med bara ord. De nya tränarna in har dessutom en tendens att vilja sätta sitt eget märke på laget och är därför snabba med att ändra rutinerna.

Forskarna råder därför de brittiska lagen att ta det lite lugnare med tränarbyten och framhåller lag som Arsenal och Manchester United som positiva exempel. Få tränarbyten har inneburit att de lagen har lyckats bra på planen.

Egentligen kan forskningen sammanfattas med en mening:

Att sparka tränaren är inte lösningen, att sparka fotboll är  bättre.


FAKTA / Upp till bevis

På söndag kommer det första tecknet på om det har lönat sig för Hammarbys fotbollsherrar att byta tränare – eller om forskarna har rätt. Örebro SK hemma på Söderstadion blir elddopet för nya Thom Åhlund.
Damernas första match sedan Daniel Kalles-Pettersson fick sparken spelas den 26 september när Kopparbergs/Göteborg kommer till Kanalplan.