Kinesiska Beijing Automotive Industry Holdings (BAIC) går in som delägare i Koenigsegg Group, som ska köpa Saab Automobile, enligt en avsiktsförklaring.

"Det här är ett viktigt steg på vägen till ett nytt Saab. Vi har en väl genomarbetad affärsplan, ett viktigt partnerskap och vi är nu redo att gå vidare utan statlig finansiering", säger Christian von Koenigsegg, vd för Koenigsegg Group, i ett pressmeddelande.

Enligt avsiktsförklaringen ska BAIC bli minoritetsägare i Koenigsegg Group. Koenigsegg Group kommer att äga 100 procent av Saab Automobile.

"Avsikten är att teckna ett slutligt avtal senare i år. På grund av undertecknade konfidentialitetsavtal, så kan inga ytterligare fakta diskuteras för närvarande. Den svenska regeringen har blivit fullt informerad om denna avsiktsförklaring", skriver Koenigsegg Group.

Fokus på statliga lånegarantier
Enligt pressmeddelandet ska nu Koenigsegg Group fokusera på de pågående diskussionerna med Riksgälden om statliga garantier för Saabs EIB-lån.

Koenigsegg Group bildades i maj i syfte att kunna ta över Saab Automobile från General Motors. Bolaget valdes ut bland ett 20-tal spekulanter.

Det kontrolleras via bolag av amerikanske affärsmannen Augie K Fabela som också är styrelseordförande, svenske Christian von Koenigsegg, som är bolagets vd och norske affärsmannen Bård Eker.

Enligt den tidigare kända affärsplanen krävs det runt elva miljarder kronor innan Saab ska kunna bli lönsamt av egen kraft om två—tre år.

Ledande i Kina
Affären förutsätter ett lån från Europeiska investeringsbanken (EIB) på drygt fyra miljarder kronor som kräver att svenska regeringen ger statliga garantier.

General Motors har tidigare lovat att bidra med nästan tre miljarder kronor i efterskänkta lån och genom att betala produktionsutrustning för den nya Saab 9-5.

BAIC är enligt Koenigsegg Group en av de ledande och snabbast växande biltillverkarna i Kina. Bolaget, med huvudkontor i Peking, väntas sälja totalt 1,13 miljoner bilar i år.

Företaget har även nämnts som tänkbar köpare av Volvo Personvagnar och uppges ha varit med i budstriden om Opel.

 

Från TT