Regeringen skjuter till tio miljarder kronor till kommuner och landsting för nästa år i den kommande budgeten.

Statsbidragen höjs tillfälligt, enligt regeringen, för att "värna om välfärden i kommuner och landsting".

Regeringen tänker sätta igång ett utredningsarbete för att ändra spelreglerna för den kommunala ekonomin, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Det finns ett konstruktionsfel i reglerna för den kommunala ekonomin. När staten försöker dämpa konjunktursvängningarna så förstärker den kommunala ekonomin i stället dem. Kommunerna tvingas betala ut socialbidrag i sämre tider samtidigt som man har balanskrav i ekonomin. Det leder till att man tvingas dra ned kraftigt och krisen blir ännu värre, sa Björklund på en presskonferens.

I motsvarande mån brassar kommunerna på i högkonjunktur, vilket innebär att man förstärker överhettningstendenser. Detta vill nu regeringen ändra på i grunden. Utredningen ska arbeta utifrån en modell med en så kallad kommunstabilitetsfond.

Tvingas spara
Det innebär att kommunerna kommer att tvingas spara en del av överskotten i högkonjunktur i en särskild fond. Pengar som sedan kan användas i lågkonjunktur.

Av de tio miljarderna går sju till kommunerna och tre till landstingen och pengarna fördelas i proportion till varje kommun/landstings invånarantal.

Enligt regeringen kommer de tio miljarderna till kommunerna nästa år rädda cirka 13.000 jobb.

– Pengarna är till för att undvika panikinbromsningar. Det är inte för att nyanställa folk utan för att förhindra uppsägningar, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

SKTF nöjt
– Det är mer pengar än vad jag trodde, säger SKTF:s ordförande Eva Nordmark som hoppas att kommunpolitikerna nu hanterar beskedet ansvarsfullt och tänker nytt om den kommunala verksamheten.

– Vi kan inte fortsätta med osthyvelsprincipen, släpp loss kompetensen hos tjänstemännen, säger hon.

TT