KRÖNIKA. Thailändska bärplockare har utlovats skogsmarker fulla av blå bär som bara väntar att plockas och en årslön för en månads arbete. Den arbetslöse bärplockaren Bror Kajsajuntti, som tidigare i år gav ut en bok med sina bloggtexter, ”Skriver som en kratta” (Vulkan förlag), kallar verksamheten för ”slaveri” på sin blogg.

Bror skriver att skatteregler gjort det olönsamt för svenskar att sälja bär, underlättat för bärkapitalisterna att importera thailändska arbetare och bidragit till främlingsfientlighet. Ett thailändskt bemanningsföretag står nu för löftet om god förtjänst medan bärplockarna står där med tomma plånböcker.

Det får mig att tänka på den gamla ”Bedevisan”, som Peps Persson gjorde känd på 70-talet. På skivan Fyra tunnlann bedor om dan … sjunger Peps gamla skånska arbetarsånger.

 

Skyldig 2:92
I Bedevisan får en arbetslös stadsbo veta att det finns ett bra jobb, att plocka bedor, dvs. sockerbetor, att det är ett lättsamt jobb och att mat ingår.

Jag fick arbete bums o ja tacka
o de sa när jag for ifrån stan:
– Får du bara en grep o en hacka
så tar du fyra tunnlann bedor om dan!

Och senare så:

Men så långt om länge så kom ju den da
då ja min avlöning skulle ha
Ganska snopen blev ja då, för när maten kom ifrå
så va ja skyldig bonen två o nittitvå!

O ja känner hur ilskan den spritter
o hur hatet det växer o det gror
över alla de herrar som sitter på vårt arbetsförmedlingskontor
Men på måndag ska ja dom besöka
o ja ska vrida om deras kran
Var o en ska sen ryggen få kröka
o ta fyra tunnlann bedor om dan!


Inte roligt längre

Nu är det ju inte vår arbetsförmedling som ansvarar för de thailändska bärplockarna, utan osynliga thailändska bemanningsföretag. Men där bakom finns också de svenska bäruppköparna som säkert lovat att får dom bara en plockare i sin hann så tar dom fyrtio tunnlann blåbär om dan.

På sjuttiotalet kunde vi skratta åt Peps visa, men nu är vi banne mig på väg tillbaka till den tid då arbetare kan hunsas och luras och plågas med allt tommare löften.

Släpper ni anställningsskyddet så får arbetslösa ungdomar jobb.

Glöm kollektivavtal och ordning och reda så får all världens fattiga jobb.

Samtidigt kan kritiken vändas mot invandrare och mot LO istället för mot bärkapitalister och mot andra företagare som inte vill ha några kollektivavtal.

Nej, ge bäruppköpare och bemanningsföretagare en bärplockare, låt dem kröka rygg, så får vi se hur mycket de plockar. Och ersättningen ska beskattas.

Åke Johansson

Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn