Koreanerna ska visst ha övat i fyra år, själv har hon hårdtränat sedan i mars. Shadi Rafei satsar på guld när yrkes-VM avgörs på OS-arenan i Calgary.

Veckan före VM står Shadi Rafei i mammas salong i Vårgårda och klipper dockor.

– Matar, matar, matar moment, säger hon själv.

Två saker begränsar träningsmängden: tiden och pengarna. Heltidsjobbet som frisör i Partille har hon inför tävlingen haft delvis tjänstledigt från. Hårdockorna, som kostar mellan 2.000 och 5.000 kronor, får mamma Nahid hjälpa till att betala.

– Det är därför jag inte kan åka med till Kanada, säger hon och ler inifrån hörnet av salongen. Och fortsätter klippa mannen med flint.

Rättvist
Förut tävlade frisörerna på levande modeller, men olika hårkvalité skapade orättvisor. Nu har alla tävlingsdockor råttfärgat hår med fall, tjockt som hos få av oss dödliga.

Shadi spånar idéer, klipper skägg i flera etapper, färgar. Sprayar. Går igenom alla steg. Det blir nio grenar, med både herr- och damklippning, permanent, klassisk stil, teknisk stil och fashion. Det mesta kan hon öva in, men oförberedda delar tillkommer. Hon vill bara åka, sätta igång. Och vinna VM-titeln. Hennes enda chans, ingen får mer än en.

Så tar hon ett steg tillbaka, kisar mot raden av dockor hon klippt:

– Mamma, för ett år sedan hade jag trott att de där momenten vore omöjliga. Nu känns det lugnt!

Hårdnad konkurrens
I förra VM, för två år sedan, hade hon stått sig bra, tror hon. Men två år – det är en evighet, säger hon, massor kan ha hänt. Och så var det de där koreanerna som tränat så oerhört mycket. Enligt vad hon hört.

Mamma Nahid Khatai har haft salong Nancy i det vita trähuset med torn mitt i Vårgårda sedan 1988, det år Shadi föddes. De få dagar Shadi var på dagis skrek hon tills mamma kom och hämtade henne.

– Då blev jag otroligt lugn. Jag satt mest still i ett hörn av salongen och tittade på, säger Shadi.

Målmedveten
Och i stället för leksakspis eller Bobbycar fick hon en frisersalong i miniatyr. Frisör skulle hon bli, något annat har hon inte övervägt.
 
Ändå fick hon inte klart för sig att det krävdes höga betyg till frisörgymnasiet förrän sista terminen i nian. Kompisar och lärare trodde att det skulle bli svårt. Höja från G till VG brukade nog gå, men inte från G till MVG.

– Så här är det: Jag ska in på frisörlinjen, sa hon och satt uppe till tre på nätterna. 165 poäng blev till 245 och gymnasieplatsen var hennes.

Mästarklass
Där fick hon en lärare som var lagom hård, hjälpte till och lät henne klura ut själv i lagom blandning. Hon såg Shadis talang och inspirerade henne till att börja tävla.

Det ledde till skol-SM (var det tvåa jag kom där mamma? jo, det var det), skol-VM, nordiska mästerskap. Yrkes-SM har hon vunnit både 2008 och 2009.

Svensk mästare alltså. Det har hon nytta av: Kunderna kommer. De förväntar sig och får en Shadi-touch, något extra, säger hon själv.

– Titta vad fint hon klippt, säger Nahid och visar dockan med skägget: långt och kort i olika partier.

– Det måste komma inifrån, säger mamma, som haft ett och annat att lära ut men som nu inte skulle klara det som Shadi gör, framför allt inte uppsättningarna.

Bästa yrket
Nahid säger att det är en gåva att ha ett så bra yrke. Varje dag, hur sur hon än varit, blir hon glad av sin första kund. Och så har det varit i 24 år.

Shadi håller med; det bästa yrke man kan ha.

– Det är nära för Shadi nu va, säger en av kvinnorna som kommer in (och en stund senare går kortklippt och välstajlad).

Immunitetsstärkande

Så kommer en man in genom dörren med stora steg.

– Här, säger han och räcker Shadi en ask.

Det är hennes pappa Reza Rafei, som har hälsobutik tvärs över gatan. ”Immolina, för immunförsvaret,” läser Shadi och himlar med ögonen och lägger det bakom hyllan med hårprodukter.

– Stärkande, vitaminer, uppiggande, gud vet vad han kommer med.

Senare går Nahid förbi och upptäcker pillren.

– Vad bra, det var jag som frågade pappa. Ni vet, svininfluensan och så, hon får inte bli sjuk nu.

Mental tränare
Pappa har med sig tårta också. Och ett kort med en text på. Läs, säger han. ”Livets tid är nu,” läser Shadi lydigt.

– Du ska lära dig detta. Du lever nu och i dag, inte i morgon!

Han försöker vara hennes mentala tränare också, säger Shadi.

– Ja. Eller, ingen pappa kan vara sin dotters mentala tränare, säger han.

Men med till OS ska han.

– För att bära guldet, det är tungt, säger han.

 

 

FAKTA / Lönen varierar

Namn: Shadi Rafei
Ålder:
21.
Familj: Mamma, pappa, storebror (världens bästa) och mormor.
Yrke: Frisör.
Lön: Har provision och tjänar mellan 18.000 och 30.000 kronor i månaden.
Aktuell: Tävlar denna vecka i yrkes-VM, där de bästa yrkesutövarna upp till 22 år från 51 länder tävlar i 40 grenar under fyra dagar, åtta timmar om dagen. I helgen presenteras resultatet.
Tävlingar: Det bästa som finns.
Om sig själv: Omtänksam. För snäll.
Favoritfrisyr: Allt är snyggt bara det passar och är välgjort.
Namn på salonger: Många är tråkiga, som ”Guldklippet”. Tycker de ska vara mer flashiga.
Om 20 år: Hus på landet med sjöutsikt, egen salong, tre fyra barn plus hund, lever ett lugnt liv efter jobbet.