15 arbetslösa metallarbetare i Skellefteå har just inlett en utbildning där de varvar teori med praktik på fyra olika arbetsplatser.

IF Metall och Teknikföretagen i norra Västerbotten ligger bakom satsningen tillsammans med Arbetsförmedlingen.

– Vi försöker göra något vettigt i lågkonjunkturen som kan stärka konkurrenskraften, säger Per Lindbäck, ombudsman på IF Metall i Norra Västerbotten.

1.000 uppsagda
Drygt 1.000 metallarbetare har blivit upp blivit uppsagda i Skellefteå. Om alla varsel verkställs fullt ut kommer arbetslösheten i IF Metalls avdelning att öka till mellan 35 och 40 procent.

Mot den bakgrunden har facket och arbetsgivarna lokalt enats om att något måste göras. Resultatet blev den nya ”åtgärden” som fått namnet praktikringar, en idé som kan spridas i Sverige. IF Metall-avdelningen har fått några samtal från andra orter.

I höst ska 30 arbetslösa metallarbetare delta. Kurstiden är 16 veckor. Den är uppdelad på fyra perioder om tre veckor med praktik på olika företag som varvas med en veckas teori. Arbetsförmedlingen har skrivit avtal med Lernia om teoridelen.

Industristad
Än så länge räcker inte praktikplatserna till alla. Några företag har backat ur. Hälften av dem som är med i den första omgången, eller sju personer, får bara teorin.

– De har sagt upp folk med stor vånda och drar sig för att ta in nya människor som de inte har någon relation till, berättar Per Lindbäck.

Skellefteå är en utpräglad industristad. Den alternativa arbetsmarknaden är begränsad.

– Nu får 30 arbetslösa visa upp sig på fyra arbetsplatser och bredda sin kompetens, säger Per Lindbäck.

Först i kön
Men de uppsagda från de olika arbetsplatserna står först i kön till jobben, om konjunkturen vänder och företagen börjar anställa igen. Det har verkstadsklubbarna på de olika företagen skrivit avtal om med kursarrangörerna.

Problemet är i stället ersättningen till dem som är med.

– De får a-kassa, inget annat, och inga fler ersättningsdagar för att de deltar i kursen. Det är synd att det inte finns någon ekonomisk stimulans till människor som vill utbilda sig, tycker Per Lindbäck.