Foto: SCANPIX
 

NOTIS. Det finns en affisch där Elvis Presley skakar hand med dåvarande presidenten Richard Nixon. Affischexten lyder: ”Two Great Americans”.

Det var i början av sjuttiotalet Elvis fick träffa Nixon och erhöll en egen FBI-polisbricka. Enligt exhustrun Priscilla ville Elvis ha laglig rätt att bära vapen och droger.

Affischen dyker upp i huvudet när jag nu står i en souvenirshop i Sankt Petersburg. Som turistande svensk händer det att man blir patriotisk. Och jag blir lite stolt när Sverige finns representerat bland de ryska dockorna till turistpriser. Göran Persson och Zlatan Ibrahimovic – två stora svenskar.

Inuti Zlatan döljer sig lagkompisarna i Inter, nästa docka är Hernán Crespo.

Inuti Persson finns Carl Bildt, Ingvar Carlsson och Olof Palme.

 

Vem?

Jag vet inte om Göran Persson och Zlatan Ibrahimovic träffades och skakade hand. I en intervju i Kvällsposten 2001 ska Zlatan ha sagt om dåvarande statsministern: ”Vem? Jag känner inte honom och har ingen som helst koll på politik om jag ska vara ärlig”.

2001 visste nog däremot Göran Persson vem Zlatan Ibrahimovic var.

Framtidsutsikter

Någon Nixondocka hittar jag förstås inte i butiken. Men den dräller lika självklart av Elvisdockor.

 

Zlatans övergång till Barcelona, som sker strax efter mitt besök i Sankt Petersburg, säger mig att även han blir långlivad i butiken.

 

Och att Göran Persson-dockan, liksom Saddam Hussein-dockan, inte lär finnas kvar lika länge.

Victor Estby
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn