Förvaltarna är vinnarna i PPM-systemets tombola
Banker och förvaltare gör stora vinster på det allmänna pensionssystemet PPM. Samtidigt anser 85 procent av de privatanställda arbetarna att de inte vet tillräckligt för att välja pensionsfond, enligt en undersökning från AMF.
Därmed kan man ställa sig frågan vad som är viktigast med ett pensionssystem, att säkra pensionen åt arbetarna eller att säkra vinsten åt förvaltarna?
Förespråkarna anser att det hela är ett ”kommunikationsproblem”, det vill säga att svenskar-na efter 15 år ännu inte lärt sig hur systemet fungerar. Men få banker prioriterar information eftersom det inte gagnar deras syften.
Extremt viktigt
För några år sedan avslöjades att förvaltarna väljer sina ”jämförelseindex” så att de oftast kan visa att just deras fond har gått bättre än genomsnittet, vilken fond det än handlar om.
Vidare är det sällan vi ser information om hur de avgifter som banken tar ut påverkar den kommande pensionen.
Ändå är det extremt viktigt. Det är här dina pensionspengar försvinner ned i förvaltarnas fickor.
Enligt Peter Diamond, professor vid Massachusetts Institute of Technology, innebär en avgift på 0,19 procent – vilket är snittet för det regionala allmänna systemet i USA – att pensionsspararnas pengar på 40 år urholkas med 2,2 procent. Relativt måttfulla 2,2 procent av kapitalet har alltså banken tagit som vinst.
Det kan jämföras med USA:s aktiefondsmarknad där avgiften i snitt är 1,09 procent. Det ger ett helt annat resultat. På 40 år försvinner då 19,6 procent i vinst åt förvaltarna. Med en sådan avgift har alltså förvaltaren lagt beslag på en femtedel av kundens hela ihopsparade kapital.
Rationell information saknas
Och de dyraste förvaltarna i det svenska pensionssystemet tar ut hela 1,34 procent i avgifter, vilket gör att en ännu större andel av den sparade pensionen går till förvaltarna.
Det är med andra ord svårt att göra val utifrån rationell information – eftersom någon sådan inte finns.
Och även om du nu skulle ha koll på vilka jämförelseindex som är de rätta, och även om du vet nivån på dina fondavgifter och vad det betyder för dig när du går i pension, så återstår huvudfrågan: Vilken fond ska du välja?
Här är inslaget av tombola och chokladhjulsslump gigantiskt.
Förändringar i rasande fart
Bland de hundratals fonder som du kan välja mellan är det ju ingen som tillhandahåller informationen ”vår fond kommer att gå uselt de närmaste tjugo åren.” Ändå kommer hälften att gå sämre än snittet.
Dessutom förändras fondutbudet i en rasande fart. Bara under förra månaden avanmäldes 17 fonder och kan inte längre väljas, 6 nya fonder kom till, 11 fonder bytte namn och 2 fonder ombildades och lades samman.
Och även om du får information om hur en fond hittills har utvecklats – till exempel att en fond har gått upp med 100 procent, därefter backat 40 procent, därefter upp nästan 70 procent för att slutligen åter backa 50 procent… Vet du då vad det betyder?
Fonden i exemplet är efter den berg- och dalbanan tillbaka på utgångsvärdet. Men det kanske du redan har räknat ut.
Krav på sanering
Ingen vet någonsin hur någon fond kommer att utvecklas, men som en privat försäkringsrådgivare så hurtigt sa på en träff med LO-medlemmar nyligen: ”Det viktigaste är inte vad du väljer, det viktigaste är att du väljer”.
Tombola, dra ett kort ur högen, något annat handlar det inte om.
Enligt pensionssystemet ska 18 procent av löneinkomsterna avsättas till pensioner. 2,5 procentenheter av dessa 18 procent ska avsättas till fondvalssystemet PPM.
På senare tid har röster höjts för att sanera i systemet och göra det mer överskådligt, bland annat genom att ställa högre krav på fondförvaltarna.
Begränsning av avgifterna
Att nå en bred enighet om att i stället skrota hela systemet är nog inte görligt, även om det sannolikt skulle förbättra våra pensioner.
En annan väg är att lagvägen kraftigt begränsa möjligheten att ta ut annat än ytterst begränsade avgifter för fondförvaltning inom pensionssystemet.
Det skulle snabbt krympa antalet fonder när verksamheten inte längre blir lika vinstgivande. Men det skulle öka andelen av de sparade pengarna som går till det som borde vara meningen med ett pensionssystem: att ge en bra pension.