Inga nya gräl mellan arbetsgivarna ska ge facket draghjälp
Svenskt Näringsliv stärker sin egen avtalssamordning genom ett närmare samarbete. Och genom att öppna för högre lönepåslag till vissa branscher.
Syftet är att undvika öppna motsättningar mellan arbetsgivare i olika branscher, som under den förra avtalsrörelsen.
I ett gemensamt samarbetsdokument inför nästa års avtalsrörelse skriver arbetsgivare att löner och anställningsvillkor ska anpassas efter de enskilda företagens behov, och att företagen på lång sikt ska förfoga över rätten att fastställa en medarbetares villkor.
Öppnar för dyrare avtal
I dokumentet öppnar arbetsgivarna också för att sluta avtal som ligger procentuellt högre än den förväntade industrinormen.
De skriver att det inte är nödvändigt med lägre löneökningar på avtalsområden med tarifflön och stela lönestrukturer. I klartext betyder det att i låglönebranscher som handeln kan påslagen få bli högre, eftersom den förväntade industrinormen troligen är satt på ett område med högre löner. På så vis kan arbetsgivarna motverka att ett procentuellt påslag ger högre löneökning i kronor och ören i branscher med redan höga löner än i låglönebranscher.
Men det kommer inte att kunna ske lättvindigt, för samtidigt vill arbetsgivarna hålla hårt i själva avtalsrörelsen.
Rättning i ledet
En ny beslutsordning införs. Och om något arbetsgivarförbund vill avvika från avtalsnormen ska Svenskt Näringsliv diskutera detta. Förhoppningen är att få rättning i ledet med diskussion.
Om arbetsgivarorganisationerna fortsatt är oeniga ska styrelsen för centralorganisationen behandla frågan och under tiden ska avtalsförhandlingarna göra uppehåll.
FAKTA / Makten i fokus
Svenskt Näringsliv vill hålla särskild koll på tre frågor när medlemsorganisationerna går in i avtalsrörelsen:
• Avvikelser från lönenormen.
• Andra villkor som påverkar kostnadsnivån.
• Maktfördelningen mellan arbetsgivare och fack.