Enig LO-front ska driva huvudkrav
LO ligger lågt med lönekraven än så länge. – Vi ska avvakta och se hur ekonomin utvecklas och vad olika prognosmakare kommer fram till, säger Per Bardh, avtalssekretare på LO. |
LO-förbunden överväger en tät samordning kring ett fåtal krav i avtalsrörelsen. Förbunden kan då hjälpa varandra och gå ut i sympatiaktioner för att få igenom alla gemensamma krav.
LO:s avtalsförberedelser är på väg in i ett nytt skede. Under september hålls fem konferenser. Efter dessa kommer avtalskraven slutgiltigt att spikas. Det troliga är att alla krav är fastställda i månadsskiftet oktober-november.
– Det är för tidigt att säga vad vi ska kräva i lönepåslag. Vi ska avvakta och se hur ekonomin utvecklas och vad olika prognosmakare kommer fram till, säger Per Bardh, avtalssekretare på LO.
Viktig bedömning
För facken är LO-ekonomernas uppfattning viktigt. De har sagt att det finns ett löneutrymme på 2,5 till 3,5 procent. I den förra avtalsrörelsen angav LO-ekonomer löneutrymmet till runt 4 procent. Då fastställde LO-förbunden sitt gemensamma lönekrav till 3,9 procent.
Per Bardh vill också hålla öppet för att ekonomin snabbt förbättras, men han säger ändå att kraven kommer att ligga lägre än i förra avtalsrörelsen. Han säger att löneökningarna inte får slå ut företag som har en tillfällig kris.
LO-förbunden är dock överens om att kraven ska anges både i procent och i kronor och ören. Individgaranti och satsning på lägstalöner kommer också att vara betydelsefulla.
Olika uppfattningar
Förbunden diskuterar nu hur samordningens ska byggas upp.
En del anser att modellen i förra avtalsrörelsen var bra. Den innebar elva gemensamma krav, varav förbunden var beredda att gemensamt ta strid bara för de viktigaste. De övriga fick förbunden driva på egen hand.
Mot detta invänder flera som hellre vill se en tät samordning kring några få krav vid sidan av lönekraven. Då kan LO-förbunden gemensamt vara beredda att ta strid för att få igenom avtalsplattformens alla krav.
Fokusområden
Per Bardh lyfter fram några områden som extra viktiga: jämställdhet, bemanningsbranschen samt sådant som är kvar från de havererade huvudavtalsförhandlingarna.
När det gäller jämställdheten diskuterar fackförbunden att höja kvinnors löner med jämställdhets-potter eller på annat vis, men också kvinnors möjligheter att arbeta heltid samt krav för visstidsanställda.
– Konflikten på Lagena visar att arbetsgivare utnyttjar bemanningsföretag för att gå runt las, säger LO:s avtalssekreterare.
Presentation i november
I sina diskussioner pratar förbunden i första hand om två förslag för bemanningsbranschen:
Det ena skulle stärka fackets inflytande och går ut på att ett företag måste ha ett lokalt avtal för att få ta in bemanningsanställda. Det andra innebär att ett företag som sagt upp på grund av arbetsbrist inte får ta in hyrd personal så länge uppsagda har återanställningsrätt.
Kvar från huvudavtalsförhandlingarna finns regler för utländska arbetskraft som arbetar tillfälligt i Sverige samt rehabilitering och omställning.
Eftersom flera LO-förbund ingår i två avtalssamordningar – LO och Facken inom industrin – så är det troliga att de två samordningarna presenterar sina plattformar samtidigt och då blir kraven offentliga i början av november.
FAKTA / 3,5 miljoner berörs
3,5 miljoner anställda berörs av vinterns gigantiska avtalsrörelse.
500 avtal i privata näringslivet, i kommuner och landsting samt hos staten ska omförhandlas nästa år. De allra flesta löper ut den 31 mars, statens avtal sträcker sig dock fram till hösten 2010.