Ett exempel var när moderaterna den 10:e augusti flaggade för sina prioriteringar inför höstens budget – den sista före valet 2010. En del handlade om ytterligare skattesänkningar, men för första gången öppnade man också för att ge extra pengar till kommunsektorn. Att moderaterna i sin sista budget före valet vill ge en symbolisk extra summa är inte oväntat. Det förvirrar och tar loven av en del av kritiken, samtidigt som den grundläggande politiken med ökade privatiseringar ligger fast.

Reinfeldt var dock tydlig med att kommunerna skulle få pengar om det gick till sjukvården. Han kritiserade att det byggdes idrottshallar. Och Anders Borg fyllde i att det handlade om att rädda sysselsättningen i ”välfärdens kärna”.

Populism
Som av händelse hade den förre MUF-ordföranden Thomas Idergard några dagar tidigare publicerat en Timbro-rapport där det gavs sken av att kommunerna kunde spara 20 procent genom att fokusera på det som inte är ”välfärdens kärna”.

Inom den femtedel som man från Timbros håll tycker att man kan avveckla ingår infrastruktur, vägunderhåll, renhållning, snöröjning, brandförsvar, bibliotek, fritidsanläggningar, ungdomsgårdar, med mera. Man kan ju undra hur ett samhälle skulle se ut där den privata plånboken fick avgöra rätten till lagade vägar eller brandförsvar?

Byggandet av idrotts- och fritidsanläggningar brukar ofta ställas mot satsningar på ”välfärdens kärna”. Bortsett från att det i denna lågkonjunktur är bra att stimulera ekonomin med byggande så blir denna populism närmast löjlig. I åratal har vi diskuterat behovet av att människor bör röra sig och att förbättrad folkhälsa minskar på sjukdomar som belastar vården.

Flytta fokus
När det gäller kulturområdet så handlar det om bibliotek, musikskolor, teatrar, med mera. Viktig infrastruktur i ett demokratiskt samhälle där människor kan växa genom att få utlopp för sin kreativitet. Men också få tid till att reflektera över sig själv och samhället och växa som kritiska samhällsmedborgare.

Att ställa kultur- och fritid som står för cirka fem procent av kommunernas budget mot ”välfärdens kärna” syftar till att flytta fokus från den verkliga politiska frågan. Alliansen har systematiskt sänkt skatterna för de mest välbärgade och skapat stora resursproblem för välfärden. För den som är vän av ett jämlikt samhälle är även det som ingår under kultur- och fritidsområdet en del av vår gemensamma välfärd. Pengar finns, men de har gått till att berika de redan rika.