Löneökningen kom som en följd av att den lagstadgade nationella minimilönen steg från 6 dollar och 55 cent i timmen till 7.25, vilket motsvarar en timlön på 52 kronor. Nära tre miljoner personer väntas direkt beröras av lönelyftet, än fler påverkas indirekt som en följd av att lönegolvet flyttas upp.

 

Grupperna på botten av den amerikanska löneskalan är i regel anställda inom olika tjänstesektorer. Det rör sig ofta om dagispersonal eller anställda i butiker och på snabbmatsrestauranger.

 

Näringslivet kritiserar höjningen

Höjningen av minimilönen är den tredje på lika många somrar, efter att nivån legat oförändrad i nära ett decennium. Beslutet togs 2007, innan konjunkturnedgången bröt ut på allvar. Näringslivsintressen har inte oväntat kritiserat höjningen och i synnerhet tajmingen. Deras företrädare hävdar att uppskrivningen av de lägsta lönerna kommer att förvärra det redan kärva arbetsmarknadsläget. Försvararnas mothugg är att löneökningen innebär en stimulans till ekonomin, eftersom den ger mer pengar i handen till dem som bäst behöver dem.  

 

USA ligger fortfarande lågt

Trots höjningen ligger lönegolvet på den amerikanska arbetsmarknaden lägre än i alla västeuropeiska länder. Det framgår av en färsk sammanställning – från statistikmyndigheten Eurostat – över de lagstadgade minimilönerna i de 20 EU-länder som har en sådan. Bara länderna i södra och östra Europa har lägre minimilöner än USA.

 

Fakta/Minimilöner

Månadslön i svenska kronor
USA    9.609
Storbritannien    10.390
Frankrike    13.590
Nederländerna    14.217
Belgien    14.269
Irland    15.040
Luxemburg    16.892

 

Fotnot: Omräkning till månadslön har gjorts i de fall då den lagstiftade minimilönen är satt per timme. En rad västeuropeiska saknar i likhet med Sverige någon lagstiftad minimilön, i denna grupp återfinns Finland, Danmark, Tyskland och Österrike.                

Källa: Eurostat