Tydliga regler för arbete i värme saknas
Lagom till att många börjar jobba igen kommer solen, och med den värmen. Dra ner på tempot är Arbetsmiljöverkets råd.
Hur varmt får det vara på en arbetsplats?
Det finns inte något högsta gradtal angivet i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Men det ska vara ”lämpligt termiskt klimat”. Och vid lättare fysiskt arbete betyder det normalt cirka 22 grader i normal klädsel och 24 i lättare sommarklädsel.
Utan problem klarar kroppen temperaturer upp till 30 grader – under en kortare värmebölja på runt en vecka. Obehaget kan lindras genom tillfälliga åtgärder som till exempel fläktar, solavskärmning och vädring. Håller inomhusvärmen i sig längre måste arbetsgivaren se till att lösa problemet mer permanent, till exempel med luftkonditionering.
Hur påverkas vi av hög värme?
Värme innebär merarbete för hjärtat men vid lättare kontorsarbete är skaderisken liten. Värme kan dock orsaka obehag som huvudvärk, hudrodnad, retlighet och illamående. Personer med hjärt- kärlsjukdomar, njurbesvär och kraftig övervikt är extra känsliga.
Kroppens svar på hög värme är att sänka arbetstakten för att minska värmeproduktionen. Hög värme sänker prestationen och försämrar koncentration, uppmärksamhet och omdöme. Slå av på takten, ta lite längre raster och drick mycket vatten, rådet Arbetsmiljöverket.
Har man rätt att avbryta arbetet om det är för varmt?
Det finns inga exakta regler för vad som krävs. Men ett skyddsombud har rätt att stoppa arbetet ”vid omedelbar och allvarlig fara för liv och hälsa”. Det kan en arbetstagare också göra själv i avvaktan på besked om arbetet ska fortsätta. Så höga temperaturer att det innebär en fara förekommer dock mycket sällan vid lättare arbete inomhus, enligt Arbetsmiljöverket.