Ett ljus i mörkret? Efter semestern sätter sig verkstadsklubben på Assa i Eskilstuna ner och förhandlar med företagsledningen om att 20 varslade medlemmar ska få behålla jobben.

– Vi menar att det finns tecken på att konjunkturen bottnat. Orderingången ökar. Då kommer de 20 varslade att behövas här i Eskilstuna, säger Mats Persson, verkstadsklubbens ordförande på Assa, till LO-tidningen.

Samtidigt vill han inte inge de anställda falska förhoppningar.

– Företagsledningens motargument är att de inte är säkra på om uppgången är permanent eller bara tillfällig.

 

Assa Abloys vd Johan Molin presenterade i går onsdag delårsrapporten som visar att företaget gått med bättre vinst än väntat.
Foto Britta Pedersen

 

Miljardvinst har inget med saken att göra
Att parterna ska träffas för förhandlingar har egentligen inget direkt att göra med att koncernen – tvärt emot många andra industriföretag – nyligen redovisade en bättre vinst än väntat på 1,2 miljarder.

– Jag anser att företaget tagit i i överkant med varslen här i Eskilstuna. I stället borde man satsa på vidareutbildning så vi har tillräckligt med personal när uppgången kommer, säger Mats Persson.

Låstillverkaren Assa är ett av de företag som drabbats hårdast av varsel. De senaste 18 månaderna har 160 personer av de 700 på Assabolagen i Eskilstuna varslats. För 20 av dem väntar arbetslöshet i september. De senaste åren har närmare 7.500 varslats i koncernen runt om i världen och enbart i år har 3.000 fått lämna sina jobb.

Lennart Lundquist
08 – 796 27 16