LÄSRAPPORT. Efter förra boken gav jag upp.

 

Jag hade läst Roslund & Hellströms dittills utkomna böcker i ett svep, vilket gjort mig deprimerad. Vandringen genom 1600 sidor nattsvart, gravallvarlig hopplöshet blev för mycket. I recensionen jag skrev sa jag adjö till deckarparets fortsatta resa (som jag förmodade) ner i helvetestratten.

En värld tömd på hopp

Jag kände mig lurad. Roslund & Hellströms varudeklaration var att ge utsatta människor – traffickingoffer, livstidsdömda, hemlösa och anhöriga till mördade plats och upprättelse.

Men ändå var deckarparets värld sida upp och sida ner tömd på mänsklig värme och hopp. Varken poliserna, brottslingarna eller någon annan kom undan.
Att författarna bjöd på viss språkglädje och spänning räckte inte för att väcka liv i boktraven.

 

En ny chans
När de nu kommer ut med en ny bok tänker jag att jag får ge dem en chans till. Det har ändå gått två år sedan senaste boken och min recension.

Nya boken, Tre sekunder, visar sig bjuda på välskriven, vardagsnära, nagelknaprande spänning och mänskliga ljusglimtar för brottslingar och poliser. Efter ytterligare 600 sidor är jag glad att jag gett Roslund & Hellström en ny chans. 

Det är trots allt ett sätt att göra världen lite bättre: att ge människor – utsatta som deckarförfattande – nya chanser.

Victor Estby
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn