Shoppa mindre och stanna i Sverige är vanliga sätt att spara på utgifterna. För 54 procent får krisen effekter på semesterplanerna.

Det är 4 200 personer som deltagit i undersökningen, som gjordes i mitten av juni.

– Siffrorna visar att den ekonomiska krisen tagit sig djupt in i folkhemmet. Inte bara de som direkt berörs av krisen ändrar sina vanor utan en majoritet av svenskarna verkar hålla igen på utgifterna, säger Karin Yderling på Folksam i ett pressmeddelande.

Vanligaste sättet att spara på utgifterna är att shoppa mindre och att stanna i Sverige istället för att resa utomlands. Andra väljer billigare resmål. Krisens effekt är för en del att de väljer billigare boende. En grupp avstår helt från att resa och en del tar kortare semester eller ingen semester alls.

Krisen påverkar skåningars, sörmlänningars och kalmarbors semester mest medan det ekonomiska läget påverkar stockholmarnas, kronobergarnas och upplänningarnas sommarplaner minst.

49 procent stannar i Sverige i sommar. 12 procent reser i Norden medan 26 procent åker till någon annan del av Europa.