Oroliga arbetare protesterar mot nerdragningar genom att spärra in chefer och blockera fabriker. Frustrationen är stor bland arbetstagare i Frankrike

Direktören för Michelin-fabriken i Montceau-les-Mines och ytterligare tre i fabriksledningen släpptes ut under natten till i dag onsdag, efter att landshövdingen i området lovat medla.

Två anställda vägrade arbeta, enligt arbetsgivaren, och blev därför uppsagda. Men enligt facket CGT skulle de göra arbeten vid maskiner som de inte fått någon utbildning för.

Den fackliga representanten Alexandre Piazzolla säger till franska Liberation att Michelins plan på omstruktureringar är en del av frustrationen bland arbetarna. Företaget ska från nästa år dra ner med 1.093 arbetstillfällen.  477 anställda av 1.400 kan förlora sina jobb på fabriken i Montceau-les-Mines.

På flera platser i Frankrike låses chefer in och fabriker blockeras för att protestera mot nerdragningar under den ekonomiska krisen. En lyftkransfabrik i Saint-Nizier-sous-Charlieu som ägs av amerikanska Manitowoc har blockerats av uppretade anställda som vill hindra uppsägningen av 52 arbetare, uppger CGT.