Trots större förlust än väntat ser analytiker ljuset i tunneln. Besparingarna sedan tusentals anställda sagts upp märks först i senare kvartalsrapport.

– Det är hiskeliga siffror och ruskigt mycket pengar det handlar om. Men resultatet är ingen överraskning. Vårt avtal med Volvo AB innebär att inga fler sägs upp fram till 1 april nästa år, säger Mikael Sällström, verkstadsklubbens ordförande på Volvo i Göteborg.

Förlusten andra kvartalet uppgår till drygt 7,7 miljarder kronor efter finansnetto. Omsättningen minskade från drygt 80 miljarder andra kvartalet förra året till knappt 54 miljarder kronor samma period i år.

Inga fler uppsägningar
IF Metalls medlemmar i Göteborg har ett lokalt avtal som i princip innebär fyra dagars arbetsvecka och ungefär 1.000 kronor lägre lön före skatt i månaden, ett avtal som löper till och med mars månads utgång 2010 .

– Tusentals anställda har sagts upp innan vi fick vårt avtal men uppsägningstiden sträcker sig för många fram till augusti. De besparingarna kommer att synas i resultatet först i senare kvartalsrapport, säger Mikael Sällström.

Ljusglimtar
Fordonsanalytikern Michael Andersson vid Evli Bank säger till TT att rapporten trots den stora förlusten innehåller ljusglimtar. En ljustglimt är att över 3 miljarder av förlusten består just av engångskostnader som uppsägningar och avskrivningar.

Tack vare besparingarna har kassaflödet förbättrats, något Michael Andersson ser som den andra ljusglimten.

Leif Johansson, Volvo AB:s vd, varnar för ytterligare ett besvärligt tredje kvartal.