Han har siktet inställt på fackliga fri- och rättigheter. Olle Ludvigsson, tidigare IF Metallbas på Volvo i Göteborg, gör sin första arbetsdag som Europaparlamentariker.

Det handlar om att skapa kontaktnät, bygga allianser och att förhandla. I det fackliga arbetet var det på samma sätt, säger Olle Ludvigsson.

Totalt 736 ledamöter från 27 EU-länder har intagit parlamentsbyggnaden i Strasbourg i Frankrike. Det är Olle Ludvigssons första session efter det att han valdes in i juni som socialdemokratisk ledamot.

Vilket är första intrycket?
– Oj, det är en stor församling. Här gäller det att skapa kontakter och att vara engagerad. Det känns jätteviktigt.

Vilket utskott kommer du att sitta i?
– Jag vill helst ta plats i sysselsättningsutskottet. Där ligger de stora arbetsmarknadsfrågorna. Det lutar åt att jag får en plats där. Men ännu är det inte klart.

Vilken fråga kommer du först att sätta tänderna i?
– Det kan bli säsongsarbetardirektivet. Självklart kommer jag att ha kontakter med svensk fackföreningsrörelse men också med andra länders. För att nå mål och för att få inflytande är det nödvändigt att skapa olika typer av allianser.

Du får en kraftig löneförhöjning. Hur känns det?

– Jag får drygt 80.000 kronor i månaden (7.665 euro). Som facklig förtroendevald med alla sidouppdrag tjänade jag nästan 70.000 kronor i månaden. Så det var inte så dåligt det heller. Men helt klart blir det en löneförhöjning.


Gun Jacobsso
n

Tel 08-796 27 16