Allt fler tecknar privat sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring, enligt en undersökning gjord av Folksam. Förklaringen är att de allmänna försäkringarna i dag är så svaga att även medelinkomsttagarna blir av med omkring halva sin inkomst om de blir sjuka eller förlorar jobbet.

Den högsta ersättningen från a-kassan har sänkts från 720 till 680 kronor per dag, antalet karensdagar har ökat, och inkomstskatten är högre för en arbetslös än för den som arbetar.

Tillsammans med den ekonomiska krisen har det fått allt fler att teckna en kompletterande inkomstförsäkring.

– Har du en genomsnittlig inkomst, 25.000 kronor i månaden, och blir av med jobbet, så får du bara behålla 56 procent av inkomsten genom a-kassan, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker vid Folksam.

Explosion bland LO-medlemmar
I Folksams undersökning, som bygger på 2.500 intervjuer med förvärvsarbetande i åldrarna 18-65 år, svarar 32 procent av LO-medlemmarna att de har en sådan försäkring. Det är rena explosionen: I förra årets undersökning var motsvarande andel 14 procent.

Bland TCO-medlemmarna har andelen som tecknat en kompletterande inkomstförsäkring stigit från 23 procent förra året till 44 procent i år, bland Sacos medlemmar från 36 till 40 procent.

Allt färre tror at de skulle kunna bibehålla sin ekonomiska standard om de drabbas av långvarig sjukdom. Omkring hälften av de intervjuade tror att de inte skulle klara mer än sex månaders sjukskrivning, utan bli tvungna att ta av besparingar, låna av anhöriga, sälja tillgångar eller flytta till mindre bostad.

Fler skaffar privat sjukförsäkring
Den minskade tilltron till den allmänna sjukförsäkringen, som också bekräftades i en undersökning från LO i förra veckan, gör att fler skaffar privat sjukförsäkring. 35 procent av de tillfrågade uppger att de har en sådan försäkring, mot 32 procent förra året. Bland dem som är fackligt organiserade är andelen ännu högre: 40 procent av LO-medlemmarna, 47 procent av TCO-medlemmarna och 38 procent av Sacomedlemmarna.

– Här har vi räknat in gruppsjukförsäkringar som tecknas via facket, förklarar Håkan Svärdman de höga siffrorna.

De utan kollektivavtal blir förlorare
Uppskattningsvis 360.000–560.000 personer på den svenska arbetsmarknaden saknar kollektivavtal. Undersökningen visar hur de riskerar att bli förlorare i en rad situationer: vid sjukdom, arbetslöshet, olyckor odh dödsfall, och inte minst som ålderspensionärer.

– För att teckna ett privat försäkringspaket som ger samma skydd vid sjukdom, pension och dödsfall som ett fackligt medlemskap måste du betala mellan 1.500 och 2.500 kronor i månaden, säger Håkan Svärdman.

Fackligt försäkringspaket värt upp till 3.000 i månaden
Kostnaden för att själv teckna en privat sjukförsäkring varierar med åldern, därav spannet mellan 1.500 och 2.500 kronor. Men den som har en kronisk sjukdom får i många fall inte försäkra sig alls. Och som privatperson kan du aldrig få lika bra premiebefrielseförsäkringar som via facket (alltså försäkringar som ser till att exempelvis dina pensionsavgifter fortsätter att betalas in även när du är föräldraledig eller arbetslös). Därför är värdet av det fackliga försäkringspaketet egentligen ännu högre.

Privata försäkringar betalas i huvudsak med skattade pengar.

– Så om du tar ett jobb där det inte finns kollektivavtal bör du begära 2.000 – 3.000 kronor mer i månadslön för att kompensera dig, säger Håkan Svärdman.