En gravid kvinna fick redan efter ett par månader lämna sin provanställning på Elgiganten. Orsaken var att arbetsgivaren fått reda på att hon var gravid och hade diabetes. Kvinnan anmälde företaget för diskriminering. Nu får hon 65.000 kronor.

– Många av DO:s anmälningar med diskrimineringsgrunden ”kön” kommer från kvinnor som på olika sätt blivit diskriminerade i arbetslivet i samband med sin graviditet. I det här fallet handlar det om en kvinna som också har ett funktionshinder vilket gjort henne dubbelt utsatt, säger diskrimineringsombudsmannen Katri Linna i en kommentar.

Ovälkommen nyhet
Det var förra sommaren som kvinnan påbörjade sin provanställning hos Elgiganten. Efter ett par månader, i slutet av augusti, fick hon beskedet att hon var gravid. Eftersom kvinnan har diabetes sjukskrev läkaren henne i två veckor för att kontrollera värden, och ställa om insulindosen.

Kombinationen gravid och kronisk sjukdom var dock inget arbetsgivaren ville ha. Elgiganten avbröt hennes anställning med motiveringen att hennes hälsotillstånd gjorde det omöjligt att jobba kvar.

Förlikning
Kvinnan anmälde då Elgiganten för diskriminering på grund av kön och funktionshinder. DO stämde Elgiganten till Arbetsdomstolen. Nu har myndigheten och företaget nått en förlikning där kvinnan får 65.000 kronor.

– Jag är glad att vi kan ge dessa kvinnor upprättelse, säger Katri Linna. 

FAKTA / DO
DO bildades den 1 januari i år när de fyra tidigare ombudsmännen, jämställdhetsombudsmannen (Jämo), ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) handikappombudsmannen (HO) och ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO), slogs ihop.
Enligt DO har man haft ett framgångsrikt första halvår där…
* drygt 1 000 nya anmälningar har kommit in.
* ett 30-tal personer fått upprättelse genom förlikningar eller domar.
* fem mål har vunnits i allmän domstol och två förlorats.
* ett mål har vunnits i Arbetsdomstolen och fem förlorats.