Fyra tusen i månanden skiljer lägstalönen för undersköterskor mellan olika kommuner. Men när det centrala avtalets bottennivå höjts för kommunalanställda i år har det också inneburit att färre kommuner garanterar mer.

För tre år sedan garanterade 75 procent av kommunerna de anställda undersköterskorna högre löner än det centrala avtalets lägstalön. I år höjdes lägstalönerna från 15.000 till 17.000, och då sjönk antalet kommuner som garanterar mer. Nu lovar bara hälften av kommunerna mer än botten, enligt en kartläggning som tidningen Kommunalarbetaren gjort.

Men det finns fortfarande stora skillnader mellan kommunerna. En undersköterska i Värnamo garanteras 21.100 kronor, vilket är 4.100 mer än det centrala avtalets lägstalön.

Lägstalönerna är allra viktigast för yrkesgrupper som ofta har låga löner, såsom städare och skolköksanställda. För dem är Filipstad bästa arbetsgivare. Kommunen garanterar skolmåltidsbiträden 20.410 kronor i månaden och städare 19.710 kronor, att jämföra med det centrala avtalets 15.300 kronor, uppger Kommunalarbetaren.