Cirka 4.000 bortkastade budskap har städats upp i Almedalen. Allra flest kommer från Unionen, men även Hotell- och Restaurangfacket finns med i toppen.

– Många här talar om miljöfrågorna, men hur mycket ansvar tar de när de slentrianmässigt prånglar ut flygblad till folk som kastar dem på marken, säger Joakim Brodahl, från stiftelsen Håll Sverige rent.

Obetänksamt
Sedan i måndags har han och fyra kollegor samlat in allt kampanjmaterial de hittat på slängt på marken i Almedalsområdet. Hittills har det blivit nästan 4.000 flygblad, godispapper och ballonger från 296 olika organisationer.

– Många är engagerade i miljöfrågor, men det här tänker de inte på. Är det verkligen nödvändigt att trycka upp alla dessa flygblad och ballonger och prångla ut dem till alla förbipasserande, säger Joakim Brodahl.

Han tycker att organisationerna bara ska ge material till dem som verkligen är intresserade. De borde istället hitta andra vägar att nå ut med sina budskap.

Unionen i topp
Tjänstemannafacket Unionen toppar listan över bortslängda budskap.

– Det var tråkigt. Vi vill givetvis också hålla Sverige rent, och hoppas att de som får våra budskap ska behålla dem, säger Anna Wickman, kommunikationsstrateg och ansvarig för Unionen i Almedalen.

Hon tillägger att det också kan vara ett tecken på att de 20 medarbetare Unionen har på plats har varit aktiva. De har spridit information och lyckats nå ut med fackets budskap.

– Men vi ska givetvis beakta detta framöver, säger hon.

Svårt leva som man lär
Även om organisationerna borde dra ner på materialet de delar ut, ligger ansvaret för nedskräpningen på dem som tar emot det och slänger det på marken, betonar Joakim Brodahl.

– Det är alltid ungdomarna som får skulden för nedskräpning, men här handlar det om professionella tjänstemän och politiker som ofta jobbar med miljöfrågor på något sätt. Det är inte att leva som man lär, konstaterar han.

FAKTA / Avsändare av de mest bortkastade budskapen:
1. Unionen
2. Folkpartiet
3. Samhall
4. Alkoholfri zon
5. Hotell- och Restaurangfacket
6. Svenska Kyrkan
7. Frälsningsarmén

Källa: Håll Sverige rent.