Mindre tid och mer tjafs. Nu har Byggnads fackliga företrädare på Peab i Blekinge och Kronoberg tröttnat. I dag lämnade de sina uppdrag i protest mot företaget.

– Under en tid har det blivit svårare och svårare för dem att utföra uppdragen och nu har de fått nog, säger Lars Hildingsson på Byggnads Sydost.

Det är sammanlagt sju fackliga företrädare på Peab bygg och byggservice som i dag lämnat sina uppdrag i arbetsplatsernas MB-grupp, som fungerar ungefär som fackklubbar på byggarbetsplatserna.

Nekas ledighet
Enligt Byggnads avdelning Sydost, anser de förtroendevalda inte längre att det går att utföra fackligt arbetet på ett meningsfullt sätt.

– De blir nekade ledighet för fackliga uppdrag när de måste besöka andra arbetsplatser eller Byggnads avdelning, och företaget vill inte diskutera med facket, säger Lars Hildingsson.

Avdelningens styrelse har därför accepterat lösningen att de förtroendevalda avsäger sig sina uppdrag.

– Jag förstår dem, och vi ser ingen annan lösning, men jag är irriterad på Peab. De borde hantera det här bättre, säger Lars Hildingsson.

Tagna på sängen

På Peab förstår man inte alls kritiken. Enligt regionchef Staffan Ekdahl hade de inte hört något om problemen, innan de i morse fick reda på att de förtroendevalda avgått.

– Vi blev helt tagna på sängen och fattar ingenting. Det här kom som en blixt från en klar himmel, säger han.

I övrigt vill han inte kommentera avhoppen, eftersom han inte ens fått en förklaring till vad som ligger bakom dem, säger han.

Peab har också tagit en första kontakt med Byggnads avdelning i dag. Facket hyser därför ändå hopp om att problemen ska redas ut så att de fackliga företrädarna kan återgå till sina uppdrag.

– Om viljan nu finns borde det inte vara något problem. Vi måste sätta oss ner och gå igenom vad som hänt, reglera tiderna för det fackliga arbetet och se till att det blir ett bra arbetsklimat, säger Lars Hildingsson.

För två veckor sedan lades MB-gruppen på Peab i Jönköping ner av samma orsaker.