En barnledig präst i Jämtland som blev utan löneökning under ledigheten får drygt 40.000 kronor i skadestånd. Arbetsdomstolen (AD) slog i dag fast att hon blivit missgynnad och att hennes arbetsgivare brutit mot föräldraledighetslagen.

Prästen anställdes vid församlingarna i oktober 2006. Två månader senare gick hon på föräldraledighet. När Kyrkans akademikerförbund i den årliga lönerevisionen för 2007 krävde 800 kronor i löneökning till prästen fick facket nobben.

Kyrkan ansåg inte att de kunde bedöma hennes prestation då hon bara jobbat i drygt två månader. Sedan hävdade arbetsgivaren att prästen redan fått lön i 2007 års löneläge, trots att det inte angivet på hennes anställningskontrakt. Kvinnans kollega som var i tjänst fick dock 1 200 kronor i löneökning.

Facket ansåg att prästen missgynnats för att hon var föräldraledig och drev fallet till AD. Även domstolen anser att kvinnan missgynnats. Det finns inget som stöder kyrkans påstående att prästen redan fått lön i 2007-års löneläge, och det är rimligt att anta att hon skulle ha fått löneökning om hon varit i tjänst, konstaterar AD.

Att arbetsgivaren inte vill öka lönen för att hon jobbat för kort tid visar att prästen missgynnats på grund av föräldraledigheten, enligt domstolen.  Prästen får därför drygt 40.000 kronor i skadestånd.