Runt 300 anställda på BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik varslas i dag om uppsägning. Anledningen är en förlorad miljardorder, då Försvarets materielverk (FMV) beslutat att köpa finska militärfordon i stället för svenska.

Ungefär en tredjedel av alla anställda på Hägglunds i Örnsköldsvik, 300 personer, varslades i dag på morgonen om uppsägning.

– Skälet till att vi varslar är att vi fick besked i torsdags om att vi inte får den planerade orden från Försvarets materialverk på fordon, säger företagets vd Jan Söderström till Ekot i Sveriges Radio.

Ingen påtryckning

Ordern på 113 pansarterrängbilar, till ett värde av 2,6 miljarder gick i stället till den finska tillverkaren Patria. Regeringen måste dock godkänna upphandlingen innan köpet kan bli av, och Hägglunds hoppas nu att regeringen ska ändra FMV:s beslut. Men varslen är inte en form av påtryckning, betonar Jan Söderström.

– Nej, det är det naturligtvis inte. Det här är en beställning som vi har jobbat med och planerat för under många, många år och det är många personer inblandade.

S kräver stöd

Upphandlingen har blivit en politisk stridsfråga. Socialdemokraterna kräver att försvaret ska köpa fordon från Hägglunds, bland annat för att stötta och utveckla den svenska försvarsindustrin.

Även IF Metall har gått ut och krävt en ändring av beslutet. Enligt förbundets ordförande, Stefan Löfven, handlar det inte bara om att rädda jobben, utan också om att ta ansvar för Sveriges ekonomi. Den svenska staten har redan investerat en miljard kronor i utvecklingen av Hägglunds fordon. Att i stället köpa fordon från ett företag som till största delen ägs av finska staten är slöseri, enligt facket.