Sänk lönerna eller förlora jobben. Det är budskapet till de anställda när SAS tvingas spara. Unionen sa nej till lönesänkningar och nu försvinner 150 heltidstjänster från Arlanda, fler neddragningar kan komma.

Förhandlingar på SAS om att minska personalkostnaderna pågår för fullt med pilotfacket, liksom med de fackliga företrädarna på andra orter än Arlanda.

– Det pågår förhandlingar i positiv anda. Tanken är att det ska vara klart före semestern. Det får ta den tid det tar, säger Elisabeth Manzy, presschef hos SAS-koncernen, till TT.

SAS måste dra ner på personalkostnaderna. I Danmark och Norge har facken öppnat för lönesänkningar, även om inga avtal ännu är tecknade. Om de svenska facken inte går med på samma sak väntar neddragningar.

Tjänstemannafacket Unionen har redan sagt nej till lönesänkningar, trots att en del anställda velat diskutera möjligheten. I går blev det därför klart att 150 heltidstjänster försvinner ifrån Arlanda. 85 kabinanställda har varslats, vilket motsvarar 60 heltidstjänster, 60 markanställda får också sluta liksom 30 personer i administrationen.

– Unionen centralt vill inte gå med på lönesänkningar, de anser inte att det är en framkomlig väg, säger Pelle Gustavsson, ordförande för kabinföreningen SCCA, till TT.