MUSIKTIPS. Våtvarma rytmer, bubblande och gungande, snabbare, malande eller loja, pådrivande eller i baktakt. Det är min sommarmusik: afro, latinamerikanskt, svensk folkmusik med mera. Eller varför inte en stilla visa som besjunger  den svenska sommaren.

 

Följande album, som sommaren 2009 kommer att höras – ofta! ofta! – i min CD-spelare och i-Pod, hoppas jag kan bli några sommarskivtips också för dig…

 

Bengt Eriksson

 

 

Afrikansk ökenfunk Tinariwen: ”Imidiwan / Companions” (Independiente)
  På sitt nya och fjärde album fortsätter nomaderna från Sahara i Mali att skapa rytmer som rör sig långsamt som en kamelkaravan över ökensanden. Nästan så att rytmerna, en blandning av afro och arabiskt, står stilla, knappt rör sig alls. Men långsamt, undan för undan , vävs enallt mer  transaktig rytmmatta. Den manliga försångaren får svar av den kvinnliga kören. Elgitarren klirrar klart och genomträngande men aldrig högljutt. Den larmar inte utan viskar elektriskt. Kan någon låta bli att börja röra på en axel, höfterna och hela kroppen?
Lyssna på: Myspace.  

 

 

 
Storstadsafro Konono No 1: ”Congotronics” (Crammed)
I år kunde Konono No 1 från Kinshasa i Kongo äntligen komma hit och spela. (Det blev inget visum i fjol). Vilka  konserter! Ur-congas, pyttetrumset och ett rostigt avgasrör samt tre elförstärkta likembe (tumpiano på svenska). En kombination av megafoner och små 60-talsförstärkare får ljudet att spraka och dista. Musiken bygger på traditionella  Bazomborytmer, som uppdateras till dagens afrikanska storstad. Strax tog jag fram debutalbumet med Konono No 1 för att spela också i sommar…  
 
Lyssna på: Spotify.

 

 

 
Reggae
  Jaqee: ”Kokoo Girl” (Rootdown)
  Jaqee från Göteborg och Uganda kan sjunga det mesta, R&B och soul, rock och jazz. På sitt nya album har hon gjort en resa bakåt genom Jamaicas musikhistoria och hamnat vid tiden för låten ”My Boy Lollipop” med sångerskan Millie. Det är reggae när den kallades ska eller blue beat och skumpade som mest och bäst i baktakt. Varma rytmer och glada tralla med-melodier. Jaqee lägger till lite afrikansk gospel också. Och hon sjunger helt  oemotståndligt – med ett leende på stämbanden.
Lyssna på: Spotify.  

 

 

 
Soca Olika artister: ”Soca Gold 2009” (VP)
Soca (soul plus calypso) heter musiken som numera  spelas på den västindiska grannön Trinidad. Man skulle också kunna sätta prefixet electro före soca, eftersom rytmerna skapas med datorer. Men som datorerna måste koka i värmen! Att de inte brinner upp! För ingenstans är datarytmer så varma och mjuka som på Trinidad. Så heta, i flera betydelser. Och så snabba, hur kan det vara möjligt att dansa så fort i värmen? Albumet ”Soca Gold 2009” presenterar årets karnevalslåtar från Trinidad.  
  Lyssna på: Spotify.

 

 

 
Jazzsamba Clara Moreno: ”Miss Balanço” (Far Out)
  Ett nytt album men sångerna och musiken kunde vara från 60-talet och ännu tidigare. Clara Moreno sjunger jazzsamba – nära släkt med bossa nova – och får säkert många svenskar att minnas Astrud Gilberto och ”The Girl from Ipanema”. Med svensk text skulle varenda låt kunna sjungas av Lill Lindfors eller Sylvia Vrethammar. Snabbare och långsammare, oavsett vilket sjuder tusen sammetsmjuka afro-brasilianska rytmer under Clara Morenos sång. Hon sjunger lite speciellt också, med en bitsk ton i rösten. 
Lyssna på: Myspace.  

 

 

 
Rockabilly Carin Morris, Lil´ Linn och Cherry Tess: ”Three Hot Rockin´ Acts / Gals” (Enviken Records)
Samling med tre svenska sångerskor som låter som det lät när vita amerikanska ungdomar på 50-talet sjöng  rock´n´roll – eller rockabilly, som den vita varianten brukar kallas. Carin Morris sjunger otroligt tufft för sina blott 14 år,  Lil´ Linn kunde vara en countrysångerska som övergått till rock och Cherry Tess låter samtida med Rock-Olga i Sverige. Lika kul som det är bra. Och som det svänger! I sommar är  Lil´ Ann och Cherry Tess dessutom aktuella med debutalbum i sina egna namn.    
  Lyssna på: Skivbolagets hemsida.

 

 

 
Flamencorumba Ojos de Brujo: ”Aocana” (Warner)
  Nej, kanske inte riktigt så många stilar och influenser om varann och på samma gång som tidigare, men nog innehåller också det nya albumet med gruppen Ojos de Brujo – från Barcelona förstås, var annars? – tillräckligt med spanskblandade rumbarytmer för att bli en av 2009 år sommarskivor. Både rytmiskt och mjukt, dansant och varmt. Ojos de Brujos musik kan få fart på alla ben och fötter, axlar och rumpor. I mitt favoritspår, ”Tantas flores”, duellerar flamencosångaren Duquende med några indiska vokalister.
Lyssna på: Spotify.  

 

 

 
Klezmerrock Tummel: ”Payback Time” (Tummel)
Gruppen Tummel från Malmö har nystartat med både nya medlemmar och en ny sorts klezmermusik. Nu finns det inte ens klarinett i sättningen! Däremot saxofon och tuba, dragspel och fiol men också ett trumset som dunkar taktfast pop och en lågmäld men vass elgitarr. Samt en likaså ny vokalist, Jens Friis-Hansen, som sjunger på engelska och smått dramatiskt. Tänk både Ola Salo och David Bowie. Resultatet har blivit både melodisk och  rytmisk rock och pop – fast fortfarande med klezmer som förnamn.  
  Lyssna på: Tummels hemsida.

 

 

 
Svensk folktrall Ulrika Gunnarsson: ”Trall” (Giga)
  Ulrika Gunnarsson sjunger ordlöst och så rytmiskt att hennes röst förvandlas till den svenska folkmusikens allra äldsta instrument. Om ingen hade en fiol så kunde ju alltid någon tralla till dans. Som när Ulrika trallar polskor och polkor, valser och engelskor, schottis, brudmarsch och polonäs med mera. Både traditionellt efter äldre spelmän och egna låtar. Ibland får Ulrika också sällskap av ett par spelkompisar, Esbjörn Hazelius och Anders Löfberg, på olika sträng- och stråkinstrument.
Lyssna på: Myspace.  

 

 

 
Sommarvisor Mats Paulson: ”I ditt sommarhus” (Proprius)
Mats Paulson sjunger den – ännu en gång! – på sin nya CD.  Sjunger vadå? ”Visa vid vindens ängar”, förstås. En svensk visklassiker, tycker både Håkan Hellström och jag. De övriga visorna,  mest nya och några äldre i repris, går i ungefär samma stil. ”I Ditt sommarhus”, ”Ugglor i skorsten” och ”Strandpromenaden” är några titlar. Som ett lättare somrigt potpurri genom hela den svenska vistraditionen, från Bellman över Taube och Sjöberg till Vreeswijk.  
  Lyssna och ladda ner på: Mats Paulssons hemsida.
   

 Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn