Krisen sätter säkerheten i byggbranschen i fara. Tre av fyra anställda i byggbranschen tror att prispressen leder till sämre arbetsmiljö, enligt en rapport som Byggnads och Byggcheferna presenterar i dag.

Byggbranschen är en av de mest olycksdrabbade branscherna i Sverige, och värre kan det bli. Riskerna på byggena ökar nämligen i kristider, enligt en arbetsmiljörapport som Byggnads och Byggcheferna tagit fram.

1.490 byggnadsarbetare och byggchefer har i undersökningen svarat på en enkät. Resultat visar att prispress är det absolut viktigaste för företagen i lågkonjunkturen och att det går före säkerhet och arbetsmiljö.

Negativ spiral
Drygt tre av fyra tillfrågade, 77 procent, upplever att byggföretag sparar in på arbetsmiljökostnader, eller att det finns en risk att så sker, för att de ska kunna lämna ett lägre pris och få fler uppdrag.

– Att anordna en säker byggarbetsplats med god arbetsmiljö kostar pengar. Företagen som satsar på arbetsmiljön och säkerhet tappar därmed i konkurrenskraft mot de företag som avstår. När en del avstår tvingas andra följa efter. En negativ spiral hotar, säger Henrik Björklund, expert i arbetsmiljöfrågor och författare till rapporten, i en kommentar på Byggnads hemsida.

Slarv med rutinerna
Mer än hälften av de tillfrågade, 56 procent säger också att besparingarna gör att skyddsutrustning dras in på arbetsplatserna. Knappt hälften, 44 procent, säger att det slarvas med säkerhetsrutiner.

– Detta är djupt alarmerande och vi måste göra allt vi kan för att skapa en bättre arbetsmiljö för såväl chefer som byggnadsarbetare, konstaterar Hans Tilly, ordförande för Byggnads, och Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna i ett gemensamt uttalande från Almedalen, där rapporten i dag presenterades.

 

Ladda ner rapporten i pdf-format