Lägre lön och sämre anställningsskydd för unga är ett sätt att motverka ungdomsarbetslösheten, enligt Folkpartiet som vill inrätta särskilda lärlingsanställningar.

– Våra grannländer har det här och de har lägre ungdomsarbetslöshet, säger Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet, till TT.

Lärlingsanställningen ska kunna ges till unga upp till 21 års ålder både under och efter gymnasietiden. Anställningarna ska ha ett begränsat anställningsskydd och lägre lön än de lägstalöner som i dag finns i kollektivavtalen.

Jan Björklund säger till TT att lönen för lärlingsanställningarna kan vara runt hälften eller 40 procent av en vanlig lön. Han hänvisar till att det är löneläget för ungdomar i Danmark, men säger att lönerna ska avgöras i avtal.

Tanken med lärlingsanställningarna är att ungdomar tidigare och lättare ska komma ut på arbetsmarknaden.

– Erfarenhet är värt en högre lön, ungdomar måste kunna anställas till en något lägre lön än personer med lång erfarenhet. Det är bättre att få ett jobb med lärlingslön än att gå arbetslös, säger Jan Björklund, i en kommentar på partiets hemsida.

Lärlingsanställningarna är en punkt i ett Folkpartiets förslag till åtgärder mot ungdomsarbetslösheten. Andra åtgärder som föreslås är ökad lönespridning, starta-eget-bidrag till unga, utbildningssatsningar, och bättre och snabbare jobbcoachning.