POLISLIV. Efter ett särdeles ombytligt liv, från de fattigaste förhållanden i Kiruna, via en framgångsrik karriär som polisbefäl i Stockholm, med snedsprång inom mannekängvärlden, långa perioder som alkoholist, och medlemskap i kommunistpartiet, vill Curt Larsson vara omutligt öppenhjärtig, och vid åttio års ålder berätta sitt livs historia.

Han river ner, demaskerar och utmanar ett stort antal fördomar, och han kan klä skott för de allra flesta. Boken innehåller många erotiska skildringar, där den bildsköne polisaspiranten från Kiruna går i säng till höger och vänster med både kvinnor och män. Trots prosans torrhet, eller kanske just därför, är det oerhört fängslande och underhållande.

Kameleont

Homosexualitet var straffbart i Sverige till 1944. Först 1979 ströks det ur Socialstyrelsens sjukdomsklassifikation. Ändå drabbades Curt Larsson aldrig av någon utbredd homofobi.

 

Han lärde sig tidigt att likt en kameleont läsa av sin omgivning. Hans läggning var känd inom kåren, men hans charm och korrekta uppträdande räddade honom ständigt.

Tidsbilder
På vägen får vi inblickar i Kejneaffären, Klarapolisens arbetsmetoder, The Beatles besök i Sverige 1963, Curts år som lärare på polisskolan, Almbråket 1971, en räcka muntert berättade tidshändelser interfolierade med amorösa eskapader och periodisk alkoholism. Som slutar när Curt och vännen Ture efter pensionen renoverar sitt soldattorp i Sörmland, där författaren fortfarande bor.

Boken är en enda lång självrannsakan, men utan ett uns bitterhet, snarare berättat med en avundsvärd livsglädje. Och en glad och uppskattande hälsning till tjugotusen poliskollegor, trehundra tusen alkoholister, och lika många homosexuella.

Biografi: En själs bekännelse.
Författare: Curt Larsson.
Förlag: Murbruk.

Mats Myrstener 
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn