Anders Brink ägnar dagarna åt att leta sig fram till skogsplanteringar, där regler om arbetsmiljön många gånger bryts.

– Om inte plantorna varit behandlade med kemikalier hade vi nog inte lagt lika mycket tid, tror han.

Reglerna är solklara. Alla vet vad som gäller. Därför lindar inte skyddsombudet Anders Brink från Oskarshamn in orden i bomull.

Bryter mot regler
Skogsarbetare som hanterar plantor som behandlats med kemikalier ska, enligt Arbetsmiljöverkets regler, ha tillgång till vatten, skyddshandskar och en bod att byta om i. Men så ser inte verkligheten ut, erfar facket GS.

Ytterst få av de över 200 arbetsplatser som fick besök förra året levde upp till alla regler.

– Även om problemen rättades till när vi påtalade dem så ska det inte vara så. Reglerna ska följas utan att vi behöver komma dit, säger Anders Brink.

Skumma planteringar
Säsongens besök är i full gång. Under april till juli, träffar han plantörer flera dagar i veckan. Men det kan vara svårt att hitta dem. Framför allt dem som har något att dölja.

– Om jag ringer entreprenören och frågar var de är så händer det att man skyndar sig att flytta arbetarna innan jag hunnit dit. Skogen är också en färskvara. Man byter plats ofta, säger Anders Brink.

Allmänhetens tips eller ren tur är annars sätt att hitta planteringar. Färska hjulspår på skogsvägar kan också ge en ledtråd.

– Men ibland kan jag köra många mil utan att träffa på någon, säger Anders Brink.

Översätter fakta
Majoritet av de cirka 10 000 plantörerna kommer från andra länder, framför allt Polen, Baltikum och Rumänien. Planteringar med svenska arbetare fungerar generellt bättre, tycker Anders Brink. En viktig orsak är att reglerna framförallt har funnits på svenska.

– Men inför den här säsongen har vi tagit fram faktablad på flera olika språk. Annars är det ju helt omöjligt att kommunicera och svårt för dem att veta vad som gäller.

Berättar ingenting
När Anders Brink hittar fram till en grupp med lettiska plantörer noterar han att de saknar bod och bara har lite vatten. Men arbetarna verkar ha mer synpunkter på lönen än på arbetsmiljön. De får en krona för tre planterade plantor, uppger de. Men något mer vill de inte berätta.

– I don’t like troubles, säger en.