Foto ADAM IHSE/SCANPIX
   

BOKNOTIS. Den genomgående erfarenheten i Erik Nivas bok är att fotbollen inte förändrar världen, men att den som samhällsbarometer saknar motstycke: ingen mänsklig aktivitet är lika universell och, i jämförelse med politik och religion, så okomplicerad att tala om.

Fotbollen är helt enkelt en fundamentalantropologisk erfarenhet som överskrider alla nations- och kulturgränser, och ligger bortom dagens värld av spetskompetens och sektoriserade och otillgängliga offentligheter.

 

Samhällsklimatet avspeglas
Nivas reportage, vilka som sig bör mera försiggår utanför stadion än på den, utgår emellertid inte från trevlighetsfaktorn i denna slutsats.

 

Snarare borrar han in i samhälleliga kriser och nervknutar: med fotbollen som alibi kan man verkligen börja förstå vad som står på spel på Sicilien, Balkan eller Nordirland.

När Niva visar hur de danska och nederländska landslagen – som tidigare dyrkat det individuella och frisinta – numera betonar det kollektiva och laglydiga, har vi att göra med viktig, och tillgänglig, journalistik: i landslagen avspeglas det allt mera bistra samhällsklimatet i dessa länder.

 

Bladvändare och ögonöppnare

Älskar man fotboll (och är rädd för hyperkommersialismen kring den!) kan man inte lägga ifrån sig boken.

 

Förstår man inte varför alla andra är galna i detta simpla spel kan boken däremot vara en ögonöppnare för komplexiteten bakom det hela.

 

Bok: Den nya världsfotbollen.

Författare: Erik Niva.

Förlag: Atlas.

Oscar Rossi
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn