KONSTNOTIS. Små papperspyramider som laddats ned och skrivits ut från en Internetsida börjar sprida sig på ett spännande sätt över världen.

Eller rättare sagt den del av världen där datoranvändningen är stor och där Internet finns tillgängligt.

På pyramiden står det nämligen Embassy of Piracy och tanken är att vem som helst ska kunna upprätta en liten mini ambassad var han eller hon vill.

Ovanligt många aktiva
När det blev känt att Jan Åman som curator för Venedigbiennalens Internetpaviljong (www.biennale.net) bland annat skulle bjuda in Piratbyrån kunde man befara att det inte skulle bli till mer än en spektakulär gest inför konstvärlden.

Men när jag ser alla bilder på som laddats upp på ambassadens hemsida blir det tydligt att det här är någonting som aktiverar betydligt fler människor än vad liknande projekt brukar göra i konstsammanhang.

Snart på ett bibliotek nära mig

När Venedigbiennalen öppnade väcktes även den italienska polismyndighetens intresse för Piratbyråns deltagande i Internetpaviljongen som därför gjorde ett tillslag mot utställningslokalen i Venedig. Men det enda de hittade var papperspyramiderna, någon illegal fildelning pågick inte just där.

Nu funderar jag på att upprätta en liten ambassad på Asplunds stadsbibliotek i centrala Stockholm. Deras snabba och öppna nätverk är nämligen förträffligt när jag vill ta del av resten av konsten på Internetpaviljongen.

Besök också: Piratambassadens galleri.

Thomas Olsson

Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn