Den vilda strejken på Systembolagets dotterbolag Lagena distribution är slut. I dag, torsdag, beordrade Arbetsdomstolen de strejkande att återgå till arbetet. På måndag börjar de jobba igen.

Men ombudsman Hans Boberg på Handels varnar för fler vilda strejker.

– Som jag tolkar det är det här bara början, säger han.

På tisdag kommer Arbetsmiljöverket att göra en inspektion på Lagena distribution i Jordbro utanför Stockholm. Handels anser att företaget bryter mot arbetsmiljölagen.

– De har tagit in inhyrd personal som inte har någon utbildning för det jobb de ska göra. De har skett en hel del incidenter och olycksfall på lagret – till exempel med pallar som har rasat, förklarar Hans Boberg.

Tusenlappar i böter
Lagena har stämt de strejkande inför Arbetsdomstolen och begär att de ska dömas till 3.000 kronor i böter. Dessutom begär Lagena att tre personer ur den tidigare klubbstyrelsen ska dömas till 5.000 kronor i böter. De anses ha varit drivande.

Jesscia Moya är en av dem.

– Jag kan förstå att förstå att företaget letar efter syndabockar, men det är varken jag eller någon av de andra två som har drivit det här. Det har vi alla gjort gemensamt, säger hon.

Och hon ser inte slutet som något nederlag.

– Vår kamp har satt i gång en debatt om vår rätt som arbetare. Det ska inte vara tillåtet att byta ut oss mot inhyrda.

Fler företag på gång
Lagena har varslat 33 lagerarbetare om uppsägning. De ska till stor del ersättas av inhyrda från bemanningsföretag.

Samma sak sker på fler företag. Detta får Hans Boberg att varna för fler vilda strejker.

– Det här kommer upp i nästan varenda uppsägningsförhandling. Arbetsgivarna vill göra avsteg från turordningen och hotar med att ta in inhyrd personal i stället. De har hittat ett verktyg att kringgå lagen om anställningsskydd, säger han.

…efter dom i AD
Det började med en dom i Arbetsdomstolen i mars. Domen gäller ett av Saabs lager. Där fick alla anställda sparken och ersattes med personal från bemanningsföretag. De uppsagda hade inte företräde till jobben i bemanningsföretagen.

Arbetsdomstolen slog fast att återanställningsrätten enbart gällde anställning direkt på Saab.

Efter den domen har det blivit allt vanligare att arbetsgivare säger upp sina egna anställda och ersätter dem med folk från bemanningsföretag – eller hotar att göra det. Och det kan inte facket göra något åt.

– Vi kan bara argumentera. Nu måste vi upp på barrikaderna och få politikerna att förstå att vi inte kan ha det så här. Här ställer man arbetare med olika kollektivavtal mot varandra. Och så väljer arbetsgivaren det som är billigast.

Poliser grep in
Handelsklubben på Lagena har tagit in två löntagarkonsulter som ska granska företagets beräkningar inför beslutet att varsla 33 lagerarbetare om uppsägning. Rapporten blir klar på onsdag.

Under strejkens två första dagar var 40 poliser på plats utanför Lagena i Jordbro.

– Pådraget var helt obefogat. Vi tycker inte att polisen ska lägga sig i arbetskonflikter som den gjorde i det här fallet, säger Hans Boberg.