– De har ju nästan bara heltid, gubbarna. Klart att vi också ska ha det. Lokalvårdaren Lillemor Sunesson jobbar tvärfackligt inom LO och lär sig förhandlingsteknik av IF Metallare, som nu förhandlar om krisavtal på Outokumpu, Avesta Jernverk.
 

Medan industrin kortar arbetsveckor kämpar service­facken för att få heltider. Den ekonomiska krisen borde inte påverka – tvärt om ska det finnas pengar att spara. Men i praktiken innebär införandet av heltider mycket pill och svåra beslut.

– Vi vill ju ha heltid, det vill vi ju. Men just nu tycker jag att de kunde vänta.

Lokalvårdaren Lillemor Sunesson sitter på expeditionen för Kommunals sektion 19 i Avesta och är bekymrad.

I mitten av maj fick alla lokalvårdare heltid – men det innebär också att kolleger ska sägas upp. Tidigare hade mer än hälften av de 53 lokalvårdarna deltider. Sex timmar och fem minuters arbetsdagar, till exempel.

Ny organisation
En ny organisation med självstyrande enheter har också just sjösatts och ännu inte utvärderats. Lillemor Sunesson tycker att kommunen kunde invänta resultatet, kanske gör besparingen uppsägningar onödiga?

Som en av fyra kommuner i Dalarna har Avesta skrivit under ett avtal med Kommunal om att erbjuda heltider till alla anställda, senast 2010.

Sedan drygt ett år tillbaka leder Sven Fernlund Skagerud projektet. Tidigare har han varit kommunal enhetschef men kommer senast från ett heltidsprojekt i Hofors. Modellen som arbetades fram där (som bland annat innebär att övertid i första hand betalas ut i tid) hade sitt ursprung i Söderhamn och har sedan anammats i Södertälje, Nykvarn, Hudiksvall och norska Hurum.

Många i kommunens organisation undrar om det är rätt att införa heltider samtidigt som industrin delar på arbetet genom krisavtal. Men kommunledningen har inte backat.

– Ska vi vänta på goda tider, på lugn och ro, då kan vi aldrig införa det här. En förändring som pågår måste klara andra förändringar, säger Sven Fernlund Skagerud.

Individuella scheman
Hoforsmodellen går inte att kopiera rakt av. Det handlar om individuella scheman, om att rekrytera vikarier på annat sätt, om att införa en timbank. Det brukar inte bli färre tjänster, däremot färre vikarier och fler anställda i bemanningspooler. Där är kommunerna lite fega, anser han: Avesta skulle kunna dubbla sin pool.

– Heltid går att införa. Det finns de som visat att det går att spara pengar också, och att man kan höja kvaliteten. Då finns det inget annat alternativ, säger han.

Lillemor Sunesson håller med, naturligtvis kämpar hon och Kommunal för heltider. Deltider och uppehållstjänster, där en viss procent av lönen dras i utbyte mot längre sommarledighet, är en kvinnofälla. Det märker hon inte minst när ensamstående kolleger går i pension.

Det är typiskt att kvinnor nöjer sig, är snälla, månar om varandras jobb, anser hon.

 

Gick i taket
Till fackexpeditionen ringde det nyss en kvinna som arbetade i vården och undrade om inte kommunalarna kunde göra som metallarna, dela på jobben.

– Neeej, skrek vi. Vi höll på att gå i taket. Vi som är sämst betalda och har kortast arbetstid redan, skulle vi gå ner ännu mer?

Men samtidigt tycker Lillemor Sunesson alltså att kommunen borde vänta med att införa heltider. I julas fick alla lokalvårdarna fasta jobb, vilket innebär att det inte finns några timvikarier att ta ifrån, att det blir uppsägningar av fasta tjänster.

Lillemor, som själv är trygg i laslistan efter 29 år, tänker på de unga tjejerna (runt 30 år gamla) som blir av med jobben.

– Vad finns det åt dem? Och så måste de söka jobb i hela landet. De har ju familj, säger hon.

 

 

FACKET: Hur påverkar den ekonomiska krisen era krav på rätt till heltid?

Håkan Pettersson, andre vice ordförande i Kommunal:
– Om man organiserar arbetet med färre deltider finns det pengar att spara. Det finns ett kraftigt motstånd från arbetsgivarna som vill leda och fördela arbetet, men det hindrar inte att vi fortsätter med vårt krav.
   
Lars-Anders Häggström, ordförande Handels:
– Den kommer inte att underlätta. Men motståndet är hela tiden jättestort, arbetsgivarna säger att det inte går att införa. Vad gäller IF Metall så har de väl fått deltidsproblematiken till sig. Det är ingen bra lösning tror jag. Vi har ju haft den länge och vill komma ur den. Men å andra sidan kanske det blir ett gemensamt intresse. LO-kongressen har ju beslutat att försöka avtalsvägen.

ARBETSGIVARNA: Hur påverkar den ekonomiska krisen er syn på heltidsfrågan?

Lena Emanuelsson, chef på förhandlingssektionen på Sveriges Kommuner och Landsting:
– Vi ser att sysselsättningsgraden ökar, det verkar vara en positiv utveckling på gång. Men inte förrän nästa år kan vi se vad som faktiskt har hänt efter krisen. Nu tittar kommuner och landsting på vad de har för kostnader och hur de kan effektivisera. Jag uppfattar det som en medveten strävan hos kommuner och landsting att erbjuda den sysselsättningsgrad
som personalen önskar.
   
Bo Cederlöf, förhandlingschef Svensk Handel:
– Grundinställningen förändras i och för sig inte. Kris eller inte, vi tror att det behövs deltidsanställda för att klara handelns ojämna flöde. Men helt klart kan det bli fler deltider när det är kris. Vi lever på kunder och kommer inte de så måste man
skära. Säg att du har tre anställda så kanske du måste gå ner till 2,5. Du behöver fortfarande huvuden som kan öppna och låsa och byta av vid lunch.