Den svetsare som kvävdes ihjäl på Borealis fabrik för cirka en månad sedan dog inne i ett rör. Företagets interna utredning visar att det tidigare kommit med felaktiga uppgifter.

Borealis har tidigare sagt att svetsaren inte arbetade inne i röret. Men när nu Borealis och det italienska företaget Tecnimont, som anlitats för att bygga en ny fabrik på området i Stenungsund, gjort en egen utredning visar det sig att svetsaren visst arbetade inne i röret. Det hade en diameter på det 34 tum.

Enligt företagens utredning ska den avlidne mannen ha haft tillstånd för att jobba på rörets utsida. Inte inuti, skriver tidningen Arbetarskydd.

Borealis bekräftar också att argongas användes vid svetsningen den 16 maj.

– I den formen av svetsning använder man den inerta gasen argon. Man utgår ju ifrån att argongasen trängt ut syret ur röret, säger Trude Andreassen, platschef på Borealis, till Arbetarskydd.

Som LO-Tidningen tidigare skrivit dog mannen just av kvävning. Svetsaren var anställd i det litauiska företaget OSS, som i sin tur var inhyrt av företaget Sices. Enligt Trude Andreassen är det dock Tecnimont som har samordningsansvaret för byggarbetsplatsen. 

Arbetsmiljöverket och polisen fortsätter sina utredningar om vem som bär ansvar för det som har hänt.

Läs också: artikeln ”Svetsare dog av kvävning” 2009-05-29