Den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg blir ny ägare till Saab. I dag bekräftade GM ryktena och facket ser positivt på uppgörelsen.
– Det viktigaste för oss har varit att få en ägare som vill fortsätta att utveckla företaget och som vill satsa på Trollhättan, och det verkar vi få, säger Paul Åkerlund, IF Metalls klubbordförande på Saab.

Det blir Koenigsegg group som tar över Saab, ett konsortium som består av den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg och ett annat företag grundaren äger, norska Eker group och en amerikansk finansiär. Gruppen har skrivit en avsiktsförklaring med GM och inleder nu slutförhandlingarna.

– Det är en stark skrivning, så i princip är det klart som jag kan se det, men sedan är det en rad detaljer som ska lösas både med GM och den svenska regeringen, säger Paul Åkerlund.

 

Lånegarantier
Det gäller främst de lån på 600 miljoner dollar som företaget, enligt GM:s pressmeddelande, räknar med att få från Europeiska investeringsbanken, och som den svenska regeringen förväntas ge lånegarantier till.

Enligt regeringen kan frågan inte behandlas av investeringsbanken förrän i september, men GM räknar ändå med att affären ska vara klar under hösten. Paul Åkerlund hoppas att det ska gå snabbare än så.

– Förhoppningsvis kan det vara klart i mitten av juli, förutom just lånebiten, säger han.

Oavsett när det blir klart tycker han att det är bra att spekulationerna om Saabs framtid nu är slut, och att uppgörelsen lever upp till fackets krav på att köparen ställer sig bakom Saabs affärsplaner.

– Det innebär att vi ska öka produktionen i Trollhättan. Vi ska ta hem 9-5 produktionen. Vi ska ta hem cabriolettillverkningen. Vi ska utveckla nya produkter. Det har varit det viktigaste. Att säkra och trygga jobben i Trollhättan och det ställer de upp på.

 

Nyanställningar
Hur många anställda det kan bli på Saab i Trollhättan i framtiden vill han inte spekulera i. Men det kommer att bli nyanställningar, eftersom företaget ska producera mer, säger han.

– När vi plockar hem produktionen räcker det inte med att återanställa dem som fick gå i det sista varslet, men hur många nyanställningar det blir och när de kommer vågar jag inte säga.