Mellan fem och tio lagerarbetare på Systembolagets dotterbolag Lagena hotas av åtal. Den vilda strejken i Jordbro utanför Stockholm fortsatte i dag.

Några kan bli åtalade för att de lade sig under en bärgningsbil som polisen hyrde in för att bryta blockaden. Och andra hotas av åtal för att det inte fanns något tillstånd för demonstrationerna utanför lagret. Polisen är ute efter arrangörerna, om det nu går att identifiera några sådana.

Om Lagena också ska stämma de strejkande inför Arbetsdomstolen återstår att se.

– Det har vi inte tagit ställning till än. Vi fokuserar på det som sker här och nu för att hitta en lösning på konflikten, säger personalchefen Martin Dahlin.

Inget av det här verkar skrämma dem som strejkar. Rädslan för att bli av med jobbet överskuggar allt annat.

Luis Gutierrez har jobbat i sju år på Lagena. Det räcker precis för att han ska slippa bli uppsagd enligt turordningsreglerna, men han är rädd för att det kommer fler varsel.

– Ingen går säker här, anser han.

I mitten av maj varslade Lagena 33 av 114 lagerarbetare om uppsägning. De ska till stor del ersättas med inhyrda från bemanningsföretag. Varslet är det är andra på kort tid.

Förhandlingarna med företagsledningen, Handels och Svensk Handel började om sent i eftermiddag. Utanför grindarna fortsatte strejken. Ett 40-tal poliser var på plats.

Fyra poliser stod runt vd Per Öhagen när han kom ut och pratade med de strejkande vid 14-tiden. Dialogpolisen hade under dagen en udda roll som medlare och budbärare mellan de strejkande och företagsledningen.

– Vi kan strejka så länge det behövs. Vårt krav är att de ska ta tillbaka varslen, säger Jessica Moya, en av dem som strejkar.