Han gick i farsans fackliga fotspår, men rusade raskt förbi. GS allra första ordförande är maratonlöparen och fönstersnickaren från de djupa Smålandsskogarna som gjort facklig kometkarriär.

Lummig grön skog och stiliserade svartvita stammar täcker väggarna på GS förbundskontor.

Pelarna i korridoren pryds av löpsedlar, så att även grafikerna i förbundet ska känna sig hemma i Skogs- och träfackets gamla lokaler.

En sned lapp på dörren visar att hörnrummet tillhör Per-Olof Sjöö.

Men det är också allt. Flyttkartongerna står ouppackade innanför dörren. Väggarna är kala och skrivbordet tomt.

– Jag har knappt hunnit vara här, säger han, och ser ut som en gäst i sitt eget rum innan han slår sig ner i en fåtölj.

Allt nytt
Det är fredag eftermiddag. Den första veckan som ordförande för det nya förbundet GS – facket för skogs-, trä- och grafisk bransch – går mot sitt slut. Efter nio år som avtalssekreterare i Skogs- och träfacket har allt blivit nytt.

– Nu har man ingen att fråga. Det är den största omställningen. Tidigare kunde man alltid gå till Kjell, som var vår förbundsordförande.

Men det fackliga engagemanget är långt ifrån nytt. Det har han med sig från sin far som jobbade fackligt på Elitfönster i Lenhovda. Samma arbetsplats som Per-Olof Sjöö själv började på efter skolan.

– På den tiden var det förutbestämt att arbetargrabbarna skulle börja på snicken, som det kallades. Det fanns inget annat. Då började man undra hur det kunde komma sig, och vilken framtid man hade med de tunga jobben och den dåliga arbetsmiljö som var då, säger han.

Han såg hur åren på fabriken slitit på fadern, och han ville förändra arbetet. Viljan att förändra världen hade han redan, då han tidigt var aktiv i Socialdemokraternas ungdomsförbund.

Men på jobbet väcktes intresset för fackliga frågor.

Värvades
Per-Olof Sjöö blev snabbt klubbordförande på Elitfönster. När han var 28 år värvades han som avtalsombudsman till förbundskontoret. Nu är han 41 och yngst av LO-ordförandena, tillsammans Elektrikernas nye ordförande Jonas Wallin.

– Det har rullat på, konstaterar han, men skruvar lite på sig när han får frågor om den fackliga karriären.

– Karriär och karriär. Det är inget jag planerat, det har bara blivit så, säger han kort.

Att han skulle springa maraton var inte heller planerat.

Löppassen minst två gånger i veckan är egentligen bara för att hålla sig i form, men det har blivit fyra starter i Stockholm maraton.

– Har jag inte en målsättning med det jag gör så blir det inte av. Då är det lika bra att ge sig på det jävligaste som finns.

Arbetslösheten en mara
Och marorna har vissa likheter med att bli förbundsordförande i en av de branscher som drabbats hårdast av den extrema lågkonjunkturen vi är inne i. Per-Olof Sjöö säger att det i alla fall är en rejäl utmaning.

– Arbetslösheten är den stora frågan på kort sikt, att försöka hitta en väg ur den. Det finns inget värre än arbetslöshet.

Men det är inte bara den höga arbetslösheten som gör det svårt att gå in som fackordförande i dessa dagar.

– Det har hänt mycket på arbetsmarkanden nu som inte varit så kul. Det blev inget huvudavtal, och de här ramavtalen har tecknats inom industrin. Facket har varit väldigt tillbakapressade, säger han, och tillägger att det nog också löser sig om bara arbetslösheten fixas.

Att försöka vända trenden är ett hästjobb han ändå ser fram emot. Liksom att få starta från noll med ett nytt förbund. Bryta gamla mönster och tänka nytt.

Styrkan lokal
Det viktigaste målet för GS på sikt är att få en lokal organisation som fungerar. Det är på arbetsplatserna facket bedöms och det är där styrkan avgörs, säger han.

– Vi måste se till att vi har fackligt folk på arbetsplatserna. Att vi är närvarande på så många ställen som möjligt.

En annan viktig fråga för framtiden är att lyfta blicken ut över Sveriges gränser.

– Arbetsmarkanden blir mer och mer rörlig och företag blir mer gränslösa. Vill man vara med och reglera den här arbetsmarkanden måste man lämna det nationella perspektivet. Annars blir man frånåkt.

Full huggning
Att det finns mycket att göra som ordförande för ett nytt förbund är Per-Olof Sjöö övertygad om, men han ser fram emot uppgiften.

– Det blir full huggning, som man säger i skogen, skrattar han och andas ut.

Den första veckan, och en av de första intervjuerna, som förbundsordförande är över.

 

 

FAKTA / Ringen – rest från en rebellisk epok

Namn: Per-Olof Sjöö
Ålder: 41 år.
Bor: I lägenhet i Kungsängen utanför Stockholm.
Familj: Tre barn, 19, 17 och 13 år gamla. Särbo i Dalarna.
På nätet: ”Min dotter sa att är man inte på Facebook så finns man inte. Då började man fundera rent filosofiskt om det kunde stämma, och sedan gick jag med. Då upptäckte jag att det är ett bra sätt att underhålla sitt nätverk.”
Facebookgrupper: Många fackliga, ”Män som stöttar Mona” och ”Vi som skiter fullständigt i att Victoria och Daniel ska gifta sig.”
Om sin ring i örat: ”Det är den sista kvarlevan av mitt rebelliska leverne. En ungdomlig rest sedan jag var 14 eller 15.”