Klockan 06.00 i morse inleddes en vild strejk på Systembolagets dotterbolag Lagena distribution i Jordbro utanför Stockholm.

De strejkande blockerade in- och utfarten till lagret med sina bilar.

Polisen rekvirerade en bärgningsbil. När den körde fram lade sig några de strejkande under bärgningsbilen och ett par personer kedjade fast sig.

Stämningen var spänd.

Flyttade frivilligt
Men upplösningen blev odramatisk. Strax efter klockan 13 bröts blockaden. De strejkande flyttade frivilligt på sina bilar.

– För att slippa bråk gav vi dem lite mer tid att förstå att de att de hade mycket att tjäna på att flytta sig frivilligt, säger Mats Nylén, presstalesman vid Södertörnspolisen.

– Vi vill inte bråka med polisen, säger Jessica Moya, en av dem som strejkar.

Mot inhyrning
Men strejken fortsätter. Patrik Olofsson, Handelsklubbens ordförande fram till i fredags, uppskattar att mellan 60 och 65 anställda deltog i strejken i dag.

– Vi kan strejka så länge det behövs. Vårt krav är att varslen ska dras tillbaka, säger Jessica Moya.

I mitten av maj varslade Lagena 33 arbetare om uppsägning. De ska till stor del ersättas med inhyrda från bemanningsföretag.

Det är det här som orsakar ilskan.

Egna förslag
– I förhandlingarna har vi lagt förslag till företaget om mer flexibel bemanning. Vi har dålig beläggning på onsdagar. Då går färre leveranser till Systembolagets butiker. Vi har föreslagit företaget att lägga ett skift som har ledigt på onsdagar och arbetar fyra dagar i veckan, berättar Patrik Olofsson och fortsätter:

– Vi har också föreslagit fem dagars tjänstledighet som Lagena får lägga ut när det är dålig beläggning. Vi trodde att det föll i god jord. Företagsledningen uppmanade oss att förankra våra förslag hos medlemmarna på ett klubbmöte. Det gjorde inför nästa förhandling. Då hade företagsledningen ändrat sig.

Midsommarstrejk
I fredags avgick Patrik Olofsson och hela den åtta man starka klubbstyrelsen. I stället valdes en ny klubbstyrelse med tre ledamöter – den minsta bemanning som Handels stadgar tillåter.

Avgångarna gör det möjligt för de tidigare ledamöterna i klubbstyrelsen att delta i strejken.

Tidpunkten för strejken är väl vald. Midsommarveckans är en av Systembolaget bästa försäljningsveckor.

Handels ombudsman Hans Boberg satt i överläggningar med företagsledningen på Lagena under hela dagen i går.

– Jag framför de anställdas krav att företaget ska dra tillbaka varslen, men företaget är inte villigt att gå oss till mötes på något sätt, berättar Hans Boberg.

Röstar för strejk
Vid 16-tiden i dag på eftermiddagen uppmanade han och Lagenas vd Per Öhagen de strejkande lagerarbetarna att gå tillbaka till arbetet.

Resultatet blev en omröstning där de strejkande beslöt att fortsätta strejken.

Handelsklubben på Lagena har kallat in två löntagarkonsulter. Deras rapport ska bli klar i nästa vecka.

I väntan på det ligger de lokala förhandlingarna om uppsägningarna nere.

– Vi kan förstå lagerarbetarnas frustration över att företaget varslat anställda innan rapporten är klar och förhandlingar har skett och förväntar oss att Lagena tar tillbaka varslet. Men vi kan aldrig acceptera en olaglig strejk, säger Tommy Tillgren, Handels andre vice ordförande.

Misstänkta för brott
Som mest var ett 40-tal poliser på plats utanför Lagena i dag.

Mellan fem och tio av strejkande är misstänkta för brott. De som lade sig under bärgningsbilen misstänks för egenmäktigt förfarande.

När strejken inleddes demonstrerade de strejkande utanför sin arbetsplats. De hade inte ansökt om polistillstånd och här ska polisen utreda brott mot ordningslagen.