Brasiliansk sojaskörd. Foto AP / MAURILIO CHELI
 

SKOGSSTIGAR. ”Här fanns så mycket mer skog. Klimatet var annorlunda, mycket svalare och behagligare. Livet förändras, folk försvinner liksom de små samhällena. Sammanhållningen blir sämre, vi förlorar relationerna. ”

Den som uttalar de dystra orden är Mônica de Almeida, i den lilla staden Belterra inne i brasilianska Amazonas.

 

Sojan sveper fram

Men orden stämmer inte med hennes framtoning, den unga tjejen vibrerar av vilja och idéer. Bland annat har hon varit med och startat en ungdomsgrupp för att påverka.

 

I Belterra är det sojan som aggressivt sveper fram över regnskogen, stora jordägare köper småbrukarnas mark, som ofta fungerat i samklang med skogen.

 

Träden skymtar nu bara som en ridå i fjärran bakom de väldiga gröna mattorna av soja.

 

Småbrukare mot storkapital
”Många ungdomar inser inte hur viktig jorden och skogen är. Men vi har märkt att ibland kommer det nu enorma regnmängder, staden svämmar över. Sedan kommer tider med mycket torka, man kan inte ens åka på floden.”

Striden om Amazonas står hård och verkar ojämn, på ena sidan stora ekonomiska intressen.

 

På andra sidan småbrukare som Mônicas familj och jordlösa, som nästan ensamma försvarar Amazonas. Men om de är entusiaster som Mônica kommer de att vinna:

”Vi måste få slut på förstörelsen, annars kommer effekten att bli ännu värre. Det vi gör påverkar inte bara oss utan klimatet på hela klotet”, säger Mônica allvarligt, men hennes ögon både glittrar och skrattar.

 

Läs också: Skogsstigar (1) Björn Cederberg om Singapore.

Läs också: Skogsstigar (2) Björn Cederberg om Borneo.

Läs också: Skogsstigar (3) Eva-Lotta Hultén om Mörkret.

Läs också: Skogsstigar (4) Lennart Kjörling om Norrbotten.

Lennart Kjörling
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn