– Vi är chockade. Regeringen vill de facto förinta den offentliga sektorn i Lettland, säger Valdis Keris, ordförande i de lettiska sjukvårdsanställdas fackförbund Lvsada.

 
Valdis Keris tillbakavisar alla uppgifter om att fackföreningarna skulle stå bakom de hårda besparingar i den offentliga sektorn som Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis presenterade i går, tisdag.

Protestaktioner
Också källor inom lettiska LO, Lbas, dementerar uppgifter om att Lbas skulle ha varit informerat om sparpaketet i förväg, eller rentav ha accepterat det. Lbas’ ordförande Peteris Krigers möter i dag Lettlands finansminster och är inte tillgänglig för kommentarer, men redan igår utlovade han protestaktioner.
 
– Med de lönesänkningar som regeringen nu föreslår kommer de statligt anställdas löner att sänkas med sammanlagt 50 procent i år, säger Valdis Keris. Det betyder att många anställda i den offentliga sektorn är nere på den lagstadgade minimilönen, som motsvarar ungefär 200 euro i månaden. Kollektivavtalen och den sociala dialogen slås sönder.
 
Både Valdis Keris och Juris Kalnins, ordförande för fackförbundet Lakrs, som organiserar anställda inom bland annat kollektivtrafik och brandkår, säger att deras förbund kommer att organisera protester mot nedskärningarna.

Bestörtning
Valdis Keris och Juris Kalnins befinner sig i Bryssel på en europeisk facklig konferens för offentliganställda. De har informerat sina europeiska kollegor om sin regerings sparplaner, och säger att konferensdeltagarna har reagerat med bestörtning.
 
Förutom sänkta löner för offentliganställda, sänkt minimilön och uppskjutna investeringar innehåller sparpaketet höjda inkomstskatter. Det ska minska statens årliga utgifter med 500 miljoner lat, knappt åtta miljarder kronor. Regeringen hoppas att parlamentet godkänner åtstramningarna i nästa vecka.