Sofies kiosk och gatukök ser ut som en vanlig grill. Det är den också. Bord och stolar vittnar om att sommaren är här, skyltar visar kökets specialiteter, löpsedlar berättar gårdagens skandaler. Men som gäst får man också vara beredd på att diskutera politik.

Sofie Toloe Shagar, grillens ägare och enda anställda, driver just nu en kampanj mot försäljningen av apoteken. Även om hon inte är så van att jobba politiskt i Sverige, så vill hon påverka så mycket hon kan. Många protestlistor är redan fulltecknade.

– Mediciner är viktigt, men folk borde uppmuntras att bara använda dem i nödfall. Apoteket borde inte säljas ut – men jag tror inte att folk i allmänhet tänker så mycket på konsekvenserna, säger hon.

Pessimist
Helst skulle Sofie själv vilja lämna listorna till riksdagen, trots att beslutet om privatisering är fattat. Men egentligen tror hon inte att underskrifterna kommer få så stort gehör. För varför skulle de lyssna på en sådan som henne, frågar hon sig.

Grillens besökare lyssnar däremot.

– Det är nog så att jag kan göra störst nytta här. Jag får mina kunder att tänka till och fundera. Ibland blir någon sur, men ofta går det över efter en stunds diskussion. Politik skadar inte utan politik ger kunskap. I dag pratas mycket om nedladdning på nätet men det finns ju så mycket annat som är viktigt.

En del gäster stannar länge, diskuterar och socialiserar. Grillen är lite av en social mötesplats för invånarna i Abrahamsberg, i västra Stockholm.  Alla frågor kan diskuteras.

Sociala projekt
Men Sofie skulle inte driva en kampanj mot kött, trots att hon själv är vegetarian. Vuxna måste bestämma själva, tycker hon. Barn och ungdomar däremot får räkna med ett förmaningens ord.

– Barnen är allas vårt ansvar. Vuxna måste säga ifrån, även till andras barn. Om föräldrarna säger till barnen att inte äta godis mitt i veckan – men så säljer jag godis till dem. Det går ju inte ihop.

Insamlingsbössan med texten ”Sofies sociala projekt” ska hjälpa någon fattig mamma från Turkiet, Sofies hemland, att försörja sina barn. Eller så ska någon ung kvinna få hjälp att finansiera sina studier.

Kanske åker hon redan i sommar och lämnar pengarna. Varje steg dokumenteras noga. Alla som skänkt pengar ska veta vart de tagit vägen.

– Det är viktigt att dela med sig av det man har, att hjälpa andra. Har jag en krona så delar jag den gärna med andra, säger Sofie.

Barnen i fokus
Själv har hon inte haft möjlighet att studera. Men hon skulle gärna vilja. Då skulle hon läsa till något yrke där hon kan hjälpa människor. Kanske läkare. 

Nästa kampanj blir nog inriktad på barn. Stressen i samhället gör att barnen riskerar att glömmas bort. Tar vi inte hand om dem, hur blir det då i framtiden? funderar Sofie Toloe Shagar. Men ännu står apoteken i fokus och till slut kan hon inte låta bli att fråga.

– Vad tycker du egentligen om att staten säljer ut apoteken?

 

 

Angelica Berg

Skriv ett e-postbrev till redaktionen